Excite

SP wil 'miljonairstaks'

  • © Getty Images
De SP wil een extra belasting voor miljonairs. Wie meer dan een miljoen euro aan eigen vermogen heeft, zou wat deze partij betreft vanaf 1 januari 2015 flink mogen betalen. Kleine spaarders, mensen met een vermogen van maximaal 30.000 euro, hoeven vanaf dat moment dan geen belasting meer te betalen over hun spaargeld.

SP-kamerlid Farshad Bashir wil dit voorstel maandag in de Tweede Kamer doen. Of hij hier veel medestanders voor gaat vinden, is maar de vraag. De VVD en het CDA zijn beiden tegen belastingverhoging op vermogen en hoewel de PvdA wel steeds zegt dat de belasting op vermogen omhoog moet, is deze partij vooralsnog niet met concrete plannen gekomen.

Volgens Ed Groot, kamerlid voor de PvdA, is het idee wel in lijn met het gedachtengoed van de PvdA, maar is dit niet het juiste moment ervoor. Volgens hem is het beter om te wachten op het nieuwe belastingsstelsel, waarin de echt hoge vermogens rechtstreeks belast worden. Voor dit systeem echter wordt ingevoerd, zijn we ongetwijfeld al weer één of twee verkiezingen verder. Het doorvoeren van belastingverlagingen of -verhogingen gaat namelijk niet altijd even snel.

De SP heeft echter een plan dat sneller zou werken; het aanpassen van de vermogensrendementsheffing. Deze heffing op een fictief vermogen van 4% betekent in de praktijk dat iedereen die meer dan 21.139 euro aan spaargeld heeft, hier 1,2 procent belasting over moet betalen. De SP wil hier 1,9 procent van maken voor vermogens boven een miljoen. De drempel moet dan met 10.000 euro verhoogd worden naar 31.139.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021