Excite

Spaargeld en belasting: hoe zit dat ook alweer?

Wie verstandig met geld omgaat, zorgt dat hij of zij een financiële buffer heeft. Door het aanleggen van een spaarpotje kan je niet alleen geld opzij leggen voor droomwensen zoals een wereldreis, een zeilboot of een motor, maar bouw je ook een financiële reserve op voor onverwachte uitgaven. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je ook over je spaargeld belasting betaalt.

Verschillende boxen bij de Belastingdienst

De Belastingdienst werkt volgens verschillende boxen; drie in totaal. Deze boxen zijn - leuker kunnen ze het niet maken, wel gemakkelijker - Box 1, 2 en 3 genaamd.

Box 1: Inkomen uit arbeid en woning

Onder Box 1 vallen al je inkomsten uit arbeid, zoals loon en ondernemingswinst. Ook uitkeringen, zoals een ziektewet- of een AOW-uitkering, vallen onder Box 1. De te betalen belasting wordt progressief opgebouwd: dit betekent dat het belastingtarief stijgt naarmate je inkomen hoger is. Het maximale tarief is 52 procent.

Ook kent box 1 aftrekposten:

  • hypotheekrente
  • kosten voor de kinderopvang
  • lijfrentepremie
  • betaalde alimentatie
  • premie voor een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering)

Box 2: Inkomen uit aanmerkelijk belang

Met deze Box hebben de meeste belastingbetalers eigenlijk weinig te maken. Alleen wanneer je een aanmerkelijk belang hebt in een vennootschap, betaal je belasting in Box 2. Een aanmerkelijk belang heb je, wanneer je minstens 5 procent van de aandelen van een NV of een BV in je bezit hebt.

Box 3: Inkomen uit sparen en beleggen

Zoals je uit de titel al opmaakt, valt je spaartegoed voor de Belastingdienst in Box 3. Maar niet alleen over je spaargeld betaal je belasting; ook over je tegoeden op je betaalrekeningen, je beleggingen en je onroerend goed (met uitzondering van de eigen woning). Schulden en studiekosten worden, boven een bepaalde drempel tenminste, van het vermogen in Box 3 afgetrokken.

Wat kost sparen mij dan?

Wanneer je spaart, ontvang je rente over je spaargeld. De Belastingdienst gaat er vanuit dat je een rente van 4 procent ontvangt. In de praktijk zal je rente meestal lager uitvallen. Over deze ontvangen rente betaal je 30 procent belasting. Niet over je gehele vermogen betaal je belasting: de eerste 20.785 euro zijn vrijgesteld. Hoewel het wellicht 'oneerlijk' voelt om over je spaargeld belasting te moeten betalen, weegt deze fiscale bijdrage niet op tegen de veiligheid en het gemak van een financiële buffer.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020