Excite

Spaarrente in alle soorten en maten

Banken proberen spaarders te lokken met hoge rentes. Dat dat fout kan gaan is wel duidelijk geworden na de catastrofe met het IJslandse Icesave. Deze bank bood in 2008 een rente van 5,25%, en viel niet veel later als één van de eerste banken om.

Natuurlijk gaat het in de meeste gevallen goed. Het is ook zeker verstandig om de keuze voor een bank en spaarrekening te laten beïnvloeden door de hoogte van de spaarrente. Er zijn erg veel banken met zo mogelijk nog meer verschillende spaarrekeningen.

Voordat je een spaarrekening opent moet je goed weten wat je met je geld wil doen. Als je zeker weet dat je het de komende tijd niet nodig hebt kan je het voor een bepaalde periode wegzetten. Je geld staat voor bijvoorbeeld vijf jaar vast, maar hierover ontvang je een relatief hoge rente. Nadeel is dat je in de tussentijd geen geld kan opnemen.

Sinds de kredietcrisis hebben banken veilig sparen hoog in het vaandel. Je zult dus veel spaarrekening tegenkomen die een lagere rente, maar een hoge garantie bieden. Als je zelf van veiligheid houdt kies je voor een rekening met een vaste rente. Variabele rentes lijken vaak heel aantrekkelijk maar kunnen, de naam zegt het al, sterk variëren. Op internet vind je veel websites die de rentes van verschillende banken en spaarrekeningen bijhouden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Emilian Robert Vicol

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021