Excite

Zo scoor je goede spaarrentes

De spaarrentes kennen hoogtepunten en dieptepunten. Waar ze een paar jaar geleden nog met gemak over de vijf procent kwamen, stromen nu de berichten van renteverlagingen binnen. Betekent dat dat je je spaargeld maar van de bank moet halen? Nee, maar het loont wel om slim te sparen en een beetje alert te blijven.

Kies een Nederlandse bank

Als je kritisch naar de spaarrentes kijkt, dan zul je zien dat Nederlandse banken een lager rentepercentage bieden dan buitenlandse banken. Je kunt echter beter niet overstappen naar een buitenlandse bank, want dan kun je in veel gevallen fluiten naar je spaargeld als de bank failliet gaat. Wil je toch per se bij een buitenlandse bank bankieren, kijk dan of deze onder het depositogarantiestelsel valt. Als dat het geval is, dan krijg je bij een faillissement tot een ton terug.

Vergelijk rentes

Als je je zoekgebied wat ingeperkt hebt, kun je rentes vergelijken. Hiervoor kun je de websites van banken bekijken, maar makkelijker is het om gebruik te maken van een van de vele vergelijkingssites. Check dan wel vooraf even of een site alle grote banken meeneemt.

Controleer op voorwaarden

Een tweede aspect waar je zeker op moet letten, is of er voorwaarden verbonden zijn aan de spaarrekeningen. Vaak krijg je voor rekeningen met beperkingen een hogere rente, maar die zijn niet altijd praktisch, omdat je je geld dan gedurende een bepaalde tijd vast moet zetten. Je mag het dan alleen weer van de bank halen als je daarvoor een boete betaalt. Let ook op een eventuele verplichte inleg, vaste kosten en of je er verplicht een betaalrekening bij moet nemen.

Open meerdere spaarrekeningen

Als je altijd wilt profiteren van de beste spaarrentes, dan doe je er goed aan om verschillende rekeningen te openen. Als ze geen voorwaarden hebben en gratis zijn, dan kost het je alleen vijf minuten om ze te openen. Als de rente op één rekening dan hard daalt, dan sluis je je geld gewoon over naar een andere rekening.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021