Excite

Leren sparen en besparen

Sparen en besparen hebben veel met elkaar te maken. Als je eenmaal aan het sparen bent, wordt besparen vaak een tweede natuur. Maar hoe zet je de eerste stappen? En hoe weet je wat je moet of kunt sparen en waarop je kunt besparen?

Begin met een budgetplanning

Een budgetplanning is onmisbaar als je wilt sparen en besparen. Allereerst geeft een budgetplanning je inzicht in je vaste lasten en het geld dat je aan bijvoorbeeld cadeautjes, entertainment, boodschappen en andere variabele zaken uitgeeft. Je weet dan wat je op dit moment over zou houden om te sparen. Door vervolgens te kiezen op welke posten je wilt besparen, kun je dat spaarbedrag langzaam maar zeker omhoog zetten.

Je maakt een budgetplanning door je bankafschriften van tenminste een heel jaar door te kijken en te noteren wat je allemaal uitgegeven hebt. Dit is even een flinke klus, maar het zal je veel bruikbare inzichten geven.

Ga besparen

Om extra te sparen, kun je beginnen met besparen. Het is het makkelijkst om te beginnen bij posten die je eigenlijk niet zou missen. Dat abonnement op dat blad dat je eigenlijk niet meer leest, een les of cursus waar je nooit meer komt of die enorm grote belbundel, waar je standaard elke maand onder zit. Bepaal vooraf ook wat je met je besparingen doet: zet je ze meteen op je spaarrekening of gebruik je ze (deels) ergens anders voor?

Zodra je deze besparingen door hebt gevoerd, kun je overstappen op 'grotere' dingen. Wat dacht je van een vast boodschappenbudget (en misschien wat meer zelf maken), 'zakgeld' voor leuke dingen, in plaats van kopen wat in je opkomt? Vergeet niet om af en toe ook wat leuks en groots te doen met je spaargeld, zodat je weet waar je het voor doet!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021