Excite

Slim sparen voor je kleinkind

Het krijgen van kleinkinderen is geweldig voor grootouders: het betekent niet alleen de volgende fase in het leven van hun eigen kinderen, maar het betekent ook het herleven van die leuke babytijd, maar nu zonder de gebroken nachten en stressvolle activiteiten. Veel grootouders willen dan ook graag meer doen dan alleen langskomen en af en toe oppassen. Ze willen hun kleinkinderen een goede start geven. Dat kan door te sparen voor je kleinkind.

Fiscaalvriendelijk sparen

Als je wilt sparen voor je kleinkind, dan wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk geld bij je kleinkind terecht komt en zo weinig mogelijk bij de Belastingdienst. Je kunt dan een rekening openen op de naam van je kleinkind. Het nadeel daarvan is dat de spaarrekening door de ouders wordt beheerd tot het kleinkind 18 jaar is. Als er meer dan 20.785 euro (in 2011) op de rekening staat, moeten de ouders vermogensrendementsheffing betalen. Daarom mag deze rekening ook alleen in samenspraak met ouders geopend worden.

Zelf een potje aanleggen

Zelf een potje aanleggen kan ook. Je geeft dan aan dat het bedoeld is voor je kleinkind, maar houdt zelf zeggenschap over het potje. Het voordeel hiervan is dat je later altijd nog het doel van het geld kunt herzien, bijvoorbeeld als de verhoudingen verzuren of het geld toch ineens ergens anders voor nodig is. Nadeel is dat er schenkingsrecht betaald moet worden op het moment dat het kleinkind wél de beschikking krijgt over het geld. In geval van overlijden van opa en oma moet er ook erfbelasting betaald worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021