Excite

Sparen of aflossen: wat is wijsheid?

Veel huizenbezitters worstelen met dezelfde vraag: sparen of aflossen? Is het slim om vrij beschikbaar spaargeld te stoppen in de hypotheek? Of kun je de hypotheek beter laten voor wat deze is? Hoewel het echt verschilt per hypotheek en situatie, geven we een aantal punten waar je over na kunt denken.

Een schuld is een schuld

Als je jezelf de vraag stelt of je moet sparen of aflossen, dan is het goed om je te realiseren dat je hypotheek een schuld is. Een hele grote schuld die afbetaald moet worden. Het maakt niet uit of je huis meer of minder waard wordt; de schuld blijft hetzelfde. Bovendien betaal je hier een fikse rente over; gedurende de looptijd betaal je over het algemeen twee keer de hypotheeksom aan rente. Wil je niet per se verhuizen? Dan kan aflossen een mooie manier zijn om jezelf in een meer onafhankelijke positie te manoeuvreren.

Geld in je huis zit vast

Op het moment dat je geld in je huis stopt, door af te lossen, ben je het kwijt. Je maandlasten gaan meestal iets naar beneden, maar je kunt het geld niet meer gebruiken om bijvoorbeeld een auto te kopen. Al je spaargeld in je huis steken is dan ook niet handig. Je wilt toch geen persoonlijke lening aangaan, omdat je net 10.000 euro hebt afgelost en geen geld meer hebt om je wasmachine te repareren?

Hypotheekrenteaftrek zegt niet veel

Veel mensen houden vast aan hun hypotheek, omdat ze dan 'maximaal kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek.' Denk jij er ook zo over? Bedenk je dan ook dat die aftrek een sigaar uit eigen doos is. Een halve sigaar, in veel gevallen. Bovendien is de spaarrente op het moment zo laag, dat het zelfs mét aftrek soms sowieso voordeliger is om af te lossen, dan om geld op je spaarrekening te zetten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021