Excite

Hoeveel moet jij sparen per maand?

Sparen doe je voor verwachte grote uitgaven en onverwachte uitgaven. Om te berekenen hoeveel jij moet sparen per maand, moet je dus beginnen bij de verwachte grote uitgaven.

Verwachte grote uitgaven

Dit zijn meestal uitgaven die te maken hebben met wonen of leven. Pak tenminste een jaar aan bankafschriften en loop ze door op grote uitgaven. Let vooral op:

  • Gemeentelijke belastingen
  • Afrekening van energiebedrijf
  • Abonnementen die in één keer betaald worden
  • Inschrijfgeld of collegegeld

Je kunt het beste zelfs bankafschriften van twee jaar bekijken, dan weet je zeker dat je niets mist.

Bereken wat je nodig hebt

Maak een overzicht van al deze uitgaven en tel ze bij elkaar op. Noteer ook wanneer de verschillende betalingen voldaan moeten worden. Door het totaalbedrag vervolgens door 12 te delen, kun je zien hoeveel je moet sparen per maand. Dan ben je er nog niet: maak nu een lijstje met voor elke maand wat het spaarsaldo is als je alleen dat bedrag spaart en vergelijk dit met de data waarop de uitgaven gepland staan. Komt dit uit of moet je in een bepaalde maand toch wat extra sparen?

Automatisch overmaken

Als je eenmaal weet hoeveel je per maand moet sparen, is het alleen nog een kwestie van dat ook doen. Dat gaat het makkelijkst als je via internetbankieren gewoon invult dat er maandelijks, bij voorkeur nadat je salaris/uitkering/stufi binnen is, automatisch een bedrag wordt overgemaakt naar je spaarrekening. Dan hoef jij alleen nog maar de discipline op te brengen om er niet aan te zitten. Af en toe wat extra over maken kan natuurlijk geen kwaad, dan zit je ook goed bij onverwachte kosten!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021