Excite

Sparen voor de kleinkinderen

Sparen voor je kleinkinderen is een goed idee; ze zullen je er later dankbaar om zijn, bijvoorbeeld als ze gaan studeren, hun rijbewijs willen halen of misschien zelfs op zichzelf gaan wonen. Grootouders kunnen direct bij de geboorte al beginnen met het sparen voor hun kleinkinderen. Wel is het handig om hier goed over na te denken, want je wilt natuurlijk uiteindelijk wel dat je kind er echt iets aan heeft.

Sparen en familieproblemen

Veel ouders beginnen met sparen voor hun kleinkinderen om iets goeds te doen, maar beseffen zich niet dat dit soms ook problemen met zich mee kan brengen. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding. De ouders van het kind mogen namelijk vaak de rekening beheren en als zij hier in verband met een scheiding onenigheid over krijgen, kunnen de kleinkinderen uiteindelijk wel eens de dupe hier van worden. Dit geldt ook bij overlijden. Het is dus eigenlijk het beste om de rekening in eigen beheer te houden. Maar er is ook een alternatief.

Rekening op naam kind

Het is ook mogelijk om de spaarrekening te openen op de naam van het kind, die is dan juridisch eigenaar. Hierbij is het wel zo dat deze pas op zijn of haar 18e over het geld mag beschikken. De ouders moeten in de tussentijd de rekening beheren en, als hier meer dan ruim €20.000 op staat, de vermogensrendementsheffing afrekenen. Deze rekening kan dan ook alleen in samenspraak met de ouders geopend worden. Wie liever heeft dat het kind pas (ruim) na zijn of haar 18e bij het geld kan, kan dus beter voor de eerder genoemde optie gaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019