Excite

Blijft sparen in Zwitserland ook aantrekkelijk zonder bankgeheim?

Sparen in Zwitserland was voor ons Nederlanders zeker niet alleen aantrekkelijk vanwege het bankgeheim, dat ondertussen werd opgeheven. Het was en is voor buitenlanders nog steeds aantrekkelijk dankzij de hoge rente die door Zwitserse banken wordt gehanteerd. Ondanks het opdoeken van het Zwitsers bankgeheim, nu twee jaar geleden, blijven buitenlanders, onder wie vele Nederlanders, nog steeds met hun spaarcentjes richting Zwitserland trekken. Volgens recente gegevens staat er momenteel zo'n zeven miljard Nederlandse spaarcenten op Zwitserse bankrekeningen.

Zijn onze spaarcentjes veilig?

Is dit Nederlands geld wel veilig in Zwitserland? Net als bij ons in Nederland, zijn ook daar banktegoeden gegarandeerd. Dat wil zeggen dat, wanneer een bank in Zwitserland toch failliet moest gaan, hun spaarders tot een bepaald bedrag worden vergoed. Dat bedrag bedroeg tot het uitbreken van de financiële crisis 30000 Zwitserse frank. Na de crisis werd dit opgetrokken tot 100000 Zwitserse frank, goed voor een kleine 70000 euro. Met dat gegarandeerd banktegoed willen Zwitserse banken voorkomen dat buitenlanders massaal hun spaartegoeden zouden opvragen bij een slabakkende financiële markt. Dat zou zware gevolgen hebben. De kans op een mogelijk faillissement zou er sterk op vergroten.

Hou de koers van de Zwitserse frank in de gaten

Wie met zijn spaargeld richting Zwitserland trekt, moet de koers van de Zwitserse frank nauwlettend in de gaten houden. Onze euro's worden daar immers omgezet in Zwitserse frank. Ondanks een hogere rente, zouden we minder overhouden, wanneer de koers van de Zwitserse frank daalt ten opzichte van de euro. Omgekeerd kan uiteraard ook. Dan zouden we extra verdienen bij een waardestijging van de Zwitserse munt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019