Excite

Geld verdienen met staatsobligaties: rente

Als je liever geen geld belegt, maar ook niet blij bent met de lage spaarrente, dan is er een andere manier om extra geld te verdienen. Met staatsobligaties. De rente van staatsobligaties is namelijk vast en staat vermeld op je obligatie. Heb je bijvoorbeeld een obligatie van 1.000 euro en zit daar 7 procent rente op? Dan krijg je jaarlijks in ieder geval 70 euro uitgekeerd. Maar dat is niet het enige.

Staatsobligaties via het toonbanksysteem

De kosten van staatsobligaties en de rente die wordt uitgekeerd worden bepaald volgens het toonbanksysteem of het tendersysteem. Het toonbanksysteem vraagt vooraf om inschrijvingen. Je kunt als koper zelf aangeven voor hoeveel je wilt inschrijven. De uitgiftekoers kan per dag door het Agentschap – dat alle zaken rondom staatsobligaties regelt – bepaald worden. De inschrijvingen kunnen op elk moment stopgezet worden.

Staatsobligaties via het tendersysteem

Het tendersysteem werkt iets anders. Dan geeft het Agentschap vooraf aan welke rente voor de staatsobligaties gegeven zal worden. De uitgiftekoers wordt echter pas na de inschrijving vastgesteld. Inschrijvers moeten vooraf aangeven wat het maximale bedrag is waarvoor ze willen inschrijven en wat hun limietkoers is. Als je maximaal voor 1.000 euro staatsobligaties wilt kopen en je limietkoers is 50 euro, dan kun je wel thuiskomen met 20 obligaties van 50 euro, maar niet met 10 van 60 euro, ook al kom je in het tweede geval onder de 1.000 euro uit. Des te interessanter de lening is, des te hoger de limietkoers van veel mensen zal zijn. Dan is het namelijk sowieso interessant om een obligatie te hebben, ook als deze wat duurder is. Als de inschrijving van het tendersysteem gesloten is, wordt door het Agentschap aangegeven welke inschrijvingen er zijn gedaan.

Rente en aflossing

Het bijzondere van een staatsobligatie is dat het een lening is. Dat betekent dus dat hij wordt terugbetaald. Hiervoor wordt een vast aflossingsschema afgesproken. Soms wordt er ook tussentijds afgelost. Natuurlijk krijg je over staatsobligaties ook rente uitgekeerd. Dit gebeurt jaarlijks over de nominale waarde van de obligatie. De rente blijft gedurende de hele looptijd van de lening hetzelfde.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021