Excite

Hoe kom je aan startkapitaal voor je eigen bedrijf?

In de afgelopen jaren zijn al heel wat mensen hun eigen bedrijf begonnen. Nu, met veel ontslagen, willen nog steeds veel mensen de kans wagen om als zelfstandige een eigen bedrijf te beginnen. Hoe zuinig je het ondernemingsplan ook maakt, er is altijd geld nodig om te kunnen starten. Waar haal je startkapitaal voor je eigen bedrijf?

Alle begin is moeilijk

Je moet het maar durven, een eigen bedrijf beginnen. Een baan met een vaste aanstelling geeft in ieder geval aan het eind van de maand een salaris en dus vastigheid. Nu moet je aan het eind van de maand afwachten hoeveel je hebt verdiend.

Wat komt er kijken bij het opzetten van een eigen bedrijf?

Stel dat je nu een klussenbedrijf begint of een bedrijf in de IT, een webwinkel start, als tekstschrijver gaat werken of je schoonheidssalon opent. Wat heb je dan nodig?

  • Je hebt materiaal nodig om mee te werken
  • Je zal bekend moeten maken dat je op de markt bent; er moet reclame gemaakt worden
  • Je moet jezelf verzekeren
  • Je moet geld hebben om het risico van een trage start af te dekken

Hoe kom je aan startkapitaal?

Het kan zijn dat je het geld klaar hebt liggen, omdat je veel gespaard hebt. Soms kun je terugvallen op het salaris van je partner en vanuit je eerstverdiende geld je opstart financieren. Vaak zal dat echter niet het geval zijn. Hier volgen wat mogelijkheden om startkapitaal voor je eigen bedrijf te verkrijgen.

Startkapitaal lenen bij de bank

Blijft een mogelijkheid, maar de banken zijn in tijden van economische neergang heel voorzichtig. Als je niet veel nodig hebt, kun je het beste de lening afsluiten als je nog in loondienst bent. Je krijgt dan eerder geld los dan als je net start.

Tante Agaath lening

De Belastingdienst noemt het niet meer zo, maar de naam blijft toch hangen. Bij deze lening kan een derde partij - dit hoeft niet per se familie te zijn - investeren in je bedrijf. De belastingdienst bepaalt of dit volgens de regels gaat en er is een gelimiteerd bedrag. Deze constructie heeft geringe voordelen voor de geldschieter en nog minder voor jou, behalve dat je het startkapitaal binnen hebt. Stel dat het mislukt, dan heeft de geldschieter wel meer belastingvoordeel. Het risico is dus vrij laag.

Informal investors

Bij deze vorm van lenen zijn vaak investeerders betrokken. Dit zijn vaak mensen die hun sporen al hebben verdiend. Ze nemen weinig risico dus je plan moet gedegen in elkaar zitten. Die investeerder blijft op afstand, maar je kunt wel vaak van zijn netwerk gebruik maken.

Joint venture of venture capital

Bij een joint venture of venture capital wil de investeerder ook invloed hebben in het bedrijf. Hij gaat zich met je bedrijf bemoeien. Dat heeft voor- en nadelen. Vaak wordt gekozen voor het kopen van aandelen door de investeerder. Loopt het bedrijf eenmaal, dan is er de mogelijkheid van een 'buy out' en ben je weer helemaal eigen baas.

Overheidssubsidies

Tenslotte is het handig om bij de kamer van koophandel te informeren naar de subsidies die mogelijk zijn.

Kansen genoeg voor startkapitaal

Een eigen bedrijf van de grond af opzetten is lastig en kost veel tijd. Je werkt je een slag in de rondte en loopt risico's. Het is dan fijn als je weet dat je voldoende mogelijkheden hebt om aan startkapitaal voor je eigen bedrijf te komen. Grijp dus je kans!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020