Excite

Steeds vaker hypotheek bij verzekeraar

Steeds vaker sluiten mensen een hypotheek bij een verzekeraar af, in plaats van bij een van de grote banken zoals tot voor kort de norm was. Uit cijfers van de Nederlandse Bank blijkt dat afgesloten hypotheken bij verzekeraars de laatste maanden van 2013 samen een spectaculair bedrag vormen. Consumenten sloten voor meer dan vier miljard euro aan hypotheken af. Dat meldt het RTL Nieuws. In totaal hebben verzekeraars nu voor 40 miljard euro aan hypotheekleningen uitstaan, in 2007 was nog maar de helft.

Crisis op de woningmarkt

Verzekeraars maken handig gebruik van de crisis op de woningmarkt enkele jaren geleden. Daardoor zijn de huizenprijzen zo ver gedaald, dat de kans dat ze nog verder dalen minimaal is. Voor verzekeraars is het dus relatief veilig om hypotheken af te sluiten of, zoals in de meeste gevallen, over te nemen.

Concurrentie voordelig voor consument

Voor de consument is er een groot voordeel: de concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe. Dat is voordelig voor mensen die een nieuwe hypotheek willen afsluiten. Een hypotheek bij een verzekeraar kan zich nu onderscheiden van traditionele hypotheken op een twee belangrijke punten:

Prijs: verzekeraars kunnen concurreren met banken op rentetarief. Het gaat vaak maar om enkele tienden van percentages, maar dat kan al flink schelen in de maandlasten. Op dit moment is de hypotheekrente laag. Door een voordelig rentetarief tien of vijftien jaar vast te zetten, kan het totale hypotheekbedrag soms aanzienlijk lager uitvallen.

Voorwaarden: een hypotheek bij een verzekeraar afsluiten kan logisch zijn als je rekening wilt houden met (ongeplande) veranderingen in je leven. Verzekeraars zijn steeds soepeler als het gaat om klantvriendelijkheid en meedenken met de klant. Zo kan een scheiding of overlijden een grote impact hebben op de hypotheekbetalingen. De mate van soepelheid en het tarief waarmee een hypotheekverstrekker omgaat met dit soort veranderingen, is een goed concurrentiemiddel om zich te onderscheiden van concurrenten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021