Excite

Tarief groene lening: gouden kans?

Inderdaad: op het eerste zicht ziet het tarief van een groene lening er zo interessant uit dat je er zonder nadenken gebruik van moet maken. Zo'n lage rentevoet? Dat mag je toch niet laten liggen? Als iets naar een buitenkans ruikt, zit er meestal een addertje onder het gras. Is dat ook zo met een groene lening? Behalve de voorwaarden om een dergelijke lening te krijgen, ziet het er inderdaad goed uit voor de lener.

Wat is een groene lening?

Om elk misverstand te vermijden: een groene lening is een lening die uitsluitend dient voor het financieren van specifieke, energiebesparende uitgaven. Goed om weten: groene leningen zijn tijdelijke overheidsmaatregelen. Met andere woorden: ze zullen niet oneindig blijven duren!

Voorwaarden groene lening

De overheid is niet gek. Niet alle leningen komen in aanmerking. Het betreffen alleen die leningen die zijn afgesloten in de periode tussen 1 januari 2009 en 31 december 2011. Ook goed om weten is dat de groene lening niet gewaarborgd hoeft te zijn door een hypothecaire lening. De minimumlooptijd is ook niet van belang. Het ontleende bedrag moet wel minstens 1.250 euro bedragen. Als maximum geldt 15.000 euro.

Interessant om weten is ook dat de voordelen van de groene lening voor volgende personen gelden: de eigenaar zelf maar ook de huurder van de woning waarvoor de energiebesparende uitgaven worden gedaan. Als huurder moet je dan wel over een geregistreerd huurcontract beschikken.

Wat zijn jouw voordelen?

De overheid is gul op het gebied van groene leningen. Ten eerste krijg je een korting op de normale rente van 1,5%. Ten tweede is er een belastingvermindering van 40% op de interesten.

In de praktijk

Allemaal goed en wel, maar wat zijn energiebesparende maatregelen? Een korte opsomming: vervanging van een oude stookketel, plaatsen van zonnepanelen, plaatsen van dubbele beglazing, plaatsen van dak-, vloer- en muurisolatie, plaatsen van thermostatische kranen, plaatsen van een kamerthermostaat (met tijdschakeling). De ene stookketel is echter de andere niet: enkel bepaalde types geven recht op de voordelen van de groene lening, zoals een condensketel onder zeer strikte voorwaarden van het type. Laat je dus goed informeren! Ook zal de bank de nodige bewijzen vragen die de aannemer moet uitreiken als bijlage bij de factuur!

Kortom

Een groene lening biedt wel degelijk perspectieven voor de geldbeugel. Je geniet belastingvoordeel gedurende de totale looptijd van de lening. Echter, zoals alle buitenkansjes: het gaat niet vanzelf!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019