Excite

Termijndeposito met de hoogste rente

Een termijndeposito is een geldstorting bij een bank die gedurende een bepaalde termijn niet opgenomen kan worden. De meest voorkomende looptijden zijn één, drie en zes maanden. Bij een langere looptijd spreek je over een spaardeposito. Wanneer de termijn is afgelopen kan je kiezen om het geld op te nemen of nog een termijn te laten staan.

Tussentijds geld opnemen kan vaak alleen bij hoge uitzondering (faillissement). Bovendien brengt de bank dan een boete in rekening. Er zijn financiële instellingen die tussentijdse opnames en bijstortingen toestaan. Dit gaat dan wel ten koste van de rente.

Voor een termijndeposito met de hoogste rente zal je toch een tijdje van je geld af moeten blijven. Het voordeel is dat de rente die je met de bank afspreekt, bijvoorbeeld twee procent, gedurende de hele looptijd gelijk zal blijven. Bij een spaarrekening is je rente meestal variabel. Verder ligt het in tegenstelling tot een spaardeposito niet zo lang vast dat je een groot risico loopt bij financiële tegenspoed.

De termen termijn- en spaardeposito worden door banken vaak door elkaar gebruikt. Wanneer je je geld voor zes maanden vast wil leggen zullen veel banken je de mogelijkheid bieden om het langer weg te zetten. Uiteraard tegen nog hogere rentes. Als je goed vooruit kunt plannen en het geld niet nodig hebt, is dit zeker het overwegen waard.

Afbeelding: Flickr, gebruiker rmgimages

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019