Excite

Handige tips voor automatisch sparen

Sparen zonder dat je er iets van merkt? Met deze tips voor automatisch sparen kom je daar heel dicht in de buurt. En voor je het weet heb je dan het geld bij elkaar verzameld voor die mooie vakantie of misschien zelfs die nieuwe auto. Begin er vandaag mee en bedenk: alle kleine beetjes helpen.

Laat de bank je helpen

Een van de belangrijkste tips voor automatisch sparen is dat je de bank je moet laten helpen. Waarschijnlijk heb je wel internetbankieren. Wist je ook dat je daar kunt instellen dat er automatisch betalingen moeten worden overgemaakt? Stel dat in. En dan gaat het niet om een gewone betaling, maar om een betaling aan jezelf, naar je spaarrekening. Dit kunnen heel kleine bedrag zijn, bijvoorbeeld vijf euro per week. Voer in dat je dit op een vast tijdstip wilt laten doen en kijk niet te veel op de rekening waarnaar je het geld laat overmaken. Na een jaar heb je - zonder dat je er iets van merkt - dan al honderden euro's gespaard. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een hoger bedrag, dan spaar je veel sneller.

Pay Yourself First

Naast deze kleine automatische betalingen, is het ook slim om jezelf automatisch eerst te gaan betalen. Dat heet Pay Yourself First. Je wacht dan niet tot je aan het einde van de maand bent, maar maakt zodra je salaris of uitkering binnen is een bedrag over naar je spaarrekening. Van het bedrag dat over is, moet je uitkomen. Je zult merken dat je dan per saldo meer spaart, dan wanneer je aan het einde van de maand maar kijkt wat er over is.

Werk met potjes

Wat ook niet mag ontbreken in de lijst met tips voor automatisch sparen: het werken met potjes. Maak potjes aan voor verschillende doelen. Dan krijgt geld een echte bestemming en wordt het lastiger om het uit te geven. Bovendien lijkt het dan alsof je minder geld hebt, dan je in werkelijkheid hebt en zul je minder snel vallen voor dure aankopen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021