Excite

Tips bij scheiden - hoe moet je een scheiding regelen?

Je wil er liever niet aan denken, maar een scheiding regelen is tegenwoordig voor veel mensen realiteit. Maar liefst een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Zo’n twintig procent van de stellen gaan uit elkaar via een ‘vechtscheiding,’ omdat ze het niet eens kunnen worden over de (vaak financiële) afwikkeling van hun breuk. In dit artikel vind je een aantal algemene tips om te scheiden. Waar moet je aan denken als je een scheiding moet regelen?

Scheiden en kosten

Een scheiding kan flink in de papieren lopen. Dat komt omdat de meeste huwelijken in het verleden in gemeenschap van goederen zijn gesloten. Trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat de bezittingen op het moment van scheiden 50/50 moeten worden verdeeld. Daaronder vallen spaargelden en tegoeden zoals lijfrente en pensioen, maar ook een alle bezittingen zoals een koophuis en auto’s. Bij scheiden kunnen kosten dus behoorlijk oplopen, omdat de luxe die je gewend bent ineens verdeeld wordt. Financiële onzekerheid ligt op de loer.

Daarnaast is een scheiding op zichzelf niet gratis. Beide ex-partners betalen bij scheiden de kosten voor een eventuele advocaat en mediator. Daarbij komen kosten van griffierecht: dit is het geld dat de rechtbank ontvangt bij het definitief maken van een echtscheiding. Na een scheiding is een van de partners soms verplicht tot het betalen van alimentatie.

Hulp bij scheiding

Omdat een scheiding regelen best ingewikkeld kan zijn, is het niet ongewoon om hulp bij een scheiding in te schakelen. Dat kan zijn door een eerder genoemde mediator, die een ‘vechtscheiding’ tot een goed eind kan begeleiden. Je kunt ook denken aan andere diensten, zoals hulp bij het opstellen van een ouderschapsplan als ouders van minderjarige kinderen uit elkaar gaan. Hulp bij een scheiding kun je tegenwoordig eenvoudig inschakelen via gespecialiseerde bureaus.

Zelf een scheiding regelen

Zelf een scheiding regelen kan natuurlijk ook. Wanneer geen van de partners bezwaar maakt tegen het scheiden, kunnen zij een echtscheiding aanvragen bij een advocaat. Deze start dan een scheidingsprocedure. Door in goede overeenstemming uit elkaar te gaan besparen beide partijen een hoop in de kosten van een scheiding. Een scheiding regelen is dan bovendien veel minder pijnlijk dan wanneer partners met ruzie uit elkaar gaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021