Excite

Handige tips om voordelig te sparen

Sparen levert geld op. Tenminste, als je het slim doet. Als je niet goed kijkt naar waar je je spaargeld neerzet, kan het je juist geld kosten. Als je deze handige tips om voordelig te sparen volgt, dan kun je erop rekenen dat je spaarsaldo ineens een stuk harder omhoog schiet.

Gratis spaarrekening

Een van de belangrijkste tips om voordelig te sparen is natuurlijk het openen van een gratis spaarrekening. Hoewel er nog steeds banken zijn die kosten rekenen voor het aanhouden van een spaarrekening, wil dat niet zeggen dat je daar in mee moet gaan. Er zijn meer dan genoeg banken die gratis spaarrekeningen aanbieden. Je hoeft hier niet per se ook een betaalrekening te hebben, dat is wel net zo makkelijk.

Houd de spaarrentes in de gaten

Spaarrentes kunnen in een jaar wel tien keer verhoogd of verlaagd worden. Als je dit niet in de gaten houdt, loop je het risico dat je geld ineens een veel lager rendement haalt, zonder dat je het doorhebt. Dat is zonde van het geld. Houd daarom de spaarrentes in de gaten en aarzel niet om je geld over te zetten naar een andere bank, als de rente daar aantrekkelijker is.

Gebruik meerdere spaarrekeningen

Houd gerust meerdere spaarrekeningen aan; dat scheelt tijd bij het overboeken en het kost je toch niets. Maak wel een mooi lijstje met saldo's, banken en rekeningnummers, zodat je overzicht houdt van welke bedragen je waar hebt staan.

Spaar nooit meer dan 100.000 euro bij één bank; hogere bedragen worden niet gedekt door het depositogarantiestelsel.

Slim sparen

Wist je dat je over je spaargeld soms ook belasting moet betalen? Deze tips om slim en voordelig te sparen, zijn natuurlijk niet compleet zonder een waarschuwing: heb je meer dan ruim 20.000 euro (of ruim 40.000 in het geval van een echtpaar), dan moet je over het bedrag daarboven 1,2 procent vermogensrendementsheffing betalen. Dit tikt behoorlijk aan. Als je het niet nodig hebt, kun je 'overtollig' spaargeld dan beter aanwenden voor een verbouwing of het aflossen van je hypotheek.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021