Excite

Topinkomens stijgen opnieuw

Na drie jaar van daling, stijgen topinkomens sinds vorig jaar weer. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Journalisten bekeken de beloningen van topbestuurders van 134 grote bedrijven en kwamen tot de conclusie dat de beloningen voor topbestuurders nog altijd stelselmatig worden verhoogd.

Basissalaris en bonussen

Gemiddeld liep het basissalaris van bestuurders met 6 procent op naar een gemiddeld jaarbedrag van 512.000 euro, maar dat is zonder bonussen en andere beloningen. Worden bonussen, prestatieaandelen en pensioenstortingen meegerekend, dan liepen de topinkomens op met 7,5 procent naar gemiddeld 1,13 miljoen euro per jaar. Uit het onderzoek blijkt verder dat topbestuurders gemiddeld negentien keer meer verdienen dan de doorsnee werknemer, tegenover achttien keer vorig jaar. Bij dertig bedrijven is het topinkomen meer dan twintig keer hoger dan op de werkvloer.

Morele crisis bedrijfsleven

SP-leider Emiel Roemer spreekt van een morele crisis in de top van het bedrijfsleven. Hij noemt de stijging van topinkomens “beschamend” en “moreel onaanvaardbaar” in het televisieprogramma WNL op Zondag. “Werknemers staan op de nul of worden werkloos en bestuurders verhogen hun salaris met 7 procent,” zegt Roemer zondagochtend. Roemer hoopt op meer druk uit de samenleving en van werknemers om te voorkomen dat bestuurders ook volgend jaar weer met “belachelijke salarissen naar huis gaan”.

Groeiende loonkloof

Ook FNV-voorzitter Ton Heerts spreekt zijn zorgen uit. In de Volkskrant zegt hij dat hij de groeiende loonkloof tussen de top en de werkvloer zorgwekkend vindt. “Dat je met zulke inkomens nóg meer zou moeten verdienen, terwijl werknemers en mensen met een uitkering koopkracht inleveren, is ook totaal niet uit te leggen”.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021