Excite

Troonswisseling bezorgt middenstand extra omzet

Dat de troonwisseling op Koninginnedag een feest moet worden voor iedereen is duidelijk. De Nederlandse middenstand is daarvan niet uitgesloten. Koninginnedag bezorgt de middenstand voor enkele miljoenen euro's aan extra omzet. Dat zegt een woordvoerster van Detailhandel Nederland maandag. "De gemiddelde dagomzet van de detailhandel is 260 miljoen euro. In aanloop naar de troonswisseling komen daar naar verwachting enkele procenten per dag extra bij," vertelt ze.

Inkomsten EK

De enkele procenten zijn niets vergeleken met bijvoorbeeld de 100 miljoen euro aan extra inkomsten die het laatste EK de middenstand opleverden. Het lijkt voor de hand te liggen, omdat de troonswisseling maar één feestdag is, waar een sportevenement zoals het EK of WK-voetbal een aantal weken duurt.

Oranje gebak

Volgens Detailhandel Nederland geven mensen vooral veel geld uit aan oranje gebak, zoals oranje tompoezen, oranje vlaaien en oranje doughnuts. Ook oranje spullen, zoals t-shirts, mokken en lepeltjes vinden volgens de woordvoerster gretig aftrek.

Horeca Koninginnedag

De middenstanders die ieder jaar vast extra omzet binnenhaalt, zitten in de horeca. Met de troonswisseling voorziet Koninklijke Horeca Nederland meer bezoekers van tijdens een 'gewone' Koninginnedag. De brancheorganisatie verwacht dat dit jaar door de troonswisseling ongeveer zeven procent meer mensen cafés, discotheken en snackbars bezoeken vergeleken met Koninginnedag vorig jaar. Van alle Nederlanders in de leeftijd van 16-64 jaar brengt volgens de brancheorganisatie 44 procent een bezoek aan de horeca op de dag van de troonswisseling.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020