Excite

Tweede hypotheek afsluiten: voordelig of niet?

Vele huiseigenaars sluiten een tweede hypotheek af. Dat doen ze om de meest uiteenlopende redenen, zoals het uitvoeren van dringende onderhouds- en verbouwingswerken of het kopen van een tweede woning. Maar is het aangaan van een tweede hypotheek of krediethypotheek wel altijd de beste oplossing?

Uiteraard is het zélf financieren van dergelijke ingrijpende aanpassingen van je woning veruit de beste zaak. Maar wat als je over een te beperkt budget beschikt of je niet onmiddellijk de nodige financiële middelen kan vrijmaken? Dan is een tweede hypotheek inderdaad een goede oplossing, en bovendien veel voordeliger dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Vraag is echter of je wel een tweede hypotheek kan afsluiten, want dat is lang niet altijd het geval.

Tweede hypotheek of persoonlijke lening?

Zet de voor- en nadelen van een tweede hypotheek naast elkaar en informeer je grondig over de mogelijkheden. Heb je enkel de keuze tussen zo'n persoonlijke tweede hypotheek en een persoonlijke lening, dan wint de tweede hypotheek met grote voorsprong aangezien dit gewoon veel voordeliger uitkomt. Zo is een tweede hypotheek financieel aantrekkelijk. Je mag de rente immers gedurende twee jaar fiscaal aftrekken. Je kan er uiteraard ook voor kiezen je hypotheek op je huidige woning te verhogen.

Kan je wel een tweede hypotheek afsluiten?

Dat is nog dé vraag, want lang niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. Om een tweede hypotheek toegekend te krijgen, moet je voldoende op je maandinkomen kunnen lenen. Met deze maatregel willen kredietverstrekkers hun financiële risico's tot een minimum beperken.

Hoeveel kost tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek kost uiteraard geld. Om de meerwaarde van je huidige woning vast te leggen, is de tussenkomst van een notaris noodzakelijk. Dat wil zeggen dat je zowel notaris- als dossierkosten moet betalen en die zijn lang niet goedkoop!

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021