Excite

Haal het maximale uit je vakantiegeld

Wie werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op vakantiegeld. Vakantiegeld wordt meestal eens per jaar uitgekeerd, in de maand mei. Het bedrag is over het algemeen gelijk aan 8 procent van je brutoloon, met het verschil dat je er volgens een speciaal tarief belasting over moet betalen. Per saldo levert vakantiegeld je ongeveer een maand extra salaris op.

Wat doe je met je vakantiegeld?

Van oorsprong is vakantiegeld bedoeld om vakantie van te vieren. Toen de lonen lager lagen, bewaarden werkgevers steeds een deel van het loon. Zo voor de vakantie werd dat uitgekeerd, zodat werknemers ervan op vakantie konden. Tegenwoordig is dat idee wat achterhaald en gebruiken veel mensen hun vakantiegeld niet meer voor een vakantie, maar voor heel iets anders.

Verbouwen

Omdat vakantiegeld vaak een flink bedrag is, gebruiken veel mensen het voor grote aankopen of bijvoorbeeld een verbouwing. Zeker tweeverdieners kunnen in de maand mei een mooi bedrag tegemoet zien, waar zeker een nieuwe badkamer of tuininrichting van te realiseren is.

Sparen

Een andere manier om het maximale uit je vakantiegeld te halen is het te sparen. Rond de uitkering van het vakantiegeld hebben veel banken speciale acties, waarbij je cadeautjes of een bonus krijgt als je je vakantiegeld dan op de spaarrekening stort. Eventueel kun je het geld er een paar weken later weer afhalen. Lees wel vooraf goed de voorwaarden, zodat je zeker weet dat je aan de eisen voldoet om in aanmerking te komen voor de bonus. Ook zonder zo'n actie is het sparen van je vakantiegeld een goed idee. Dan heb je een kleine buffer om in onvoorziene situaties op terug te vallen.

Betaal je schulden af

Heb je op het moment schulden uitstaan of sta je rood op je rekening? Gebruik dan je vakantiegeld om die schulden af te betalen. Het lijkt zonde van het geld, maar over roodstand en schulden betaal je zoveel rente, dat het wel degelijk wat oplevert om ze af te betalen. Bovendien kun je dan weer met een schone lei beginnen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020