Excite

Kies jij voor een variabele rente?

Als je je hypotheek afsluit, dan heb je keuze uit verschillende soorten rente. Een van de belangrijkste keuzes die je hierin moet maken, is of je gaat voor variabele of vaste rente. Bij vaste rente staat je rente voor een bepaalde periode vast. Bij variabele rente gaat je rente mee met de ontwikkelingen van de markt.

Wat is wijsheid?

Juist met je hypotheek is het fijn als je weet waar je aan toe bent. Dat heb je als je kiest voor een vaste rente. Maar dan moet je die vaste rente wel op een goed moment vastzetten. Jaren terug is de rente bijvoorbeeld ver boven de tien procent geweest. Tegenwoordig hangt hij meer rond de vier procent. Wie jaren terug de rente voor 30 jaar heeft vastgezet, betaalt nu een stevige duit aan hypotheekrente, terwijl iemand die de rente een jaar geleden heeft vastgezet, een stuk lager zit. Dat is natuurlijk een risico waar je rekening mee moet houden.

Met variabele rente heb je dit probleem niet. Je rente gaat dan mee met de markt. In de afgelopen jaren heeft dat alleen maar gunstig uitgepakt; de variabele rente is sowieso wat lager dan de vaste rente, omdat hij minder zekerheid biedt. Dat betekent dat die rente op dit moment op ongeveer twee tot drie procent zit. Op een hypotheekbedrag kan dat wel honderden euro's in de maand schelen. Dat geld kun je ook weer steken in het aflossen van je hypotheek of in andere leuke dingen, in plaats van het maandelijks aan de bank te moeten betalen. Je krijgt hier echter wel direct de onzekerheid bij; de rente kan ook weer gaan stijgen en dan stijgen je maandlasten mee.

Variabele rente vastzetten

Het is het slimst om te kijken naar een variabele rente die je op een gegeven moment kunt vast zetten. Dan wacht je tot een zo laag mogelijk niveau en zet je de rente daarna vast voor een langere tijd. Natuurlijk kan de rente altijd verder dalen, maar dat is iets dat je ook zelf een beetje in moet schatten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021