Excite

Zelf je vaste maandlasten berekenen

Een goed overzicht van je financiën helpt je om ze gezond te houden. Je wilt immers niet dat je aan het einde van je geld nog een stukje maand over hebt. Om te voorkomen dat dat gebeurt, kun je zelf je vaste maandlasten berekenen. Dat zijn de kosten die je sowieso kwijt bent en waar je verder weinig tot geen invloed op hebt. De andere kosten kun je dan daarop aanpassen; heb je veel vaste lasten, dan moet je je variabele lasten zoveel mogelijk proberen te beperken.

Woonkosten

Zelf je vaste maandlasten berekenen, begint meestal bij de kosten van je woning. Huur je een huis of heb je een hypotheek? Zoek dan precies na wat de kosten daarvan zijn. Tel ook eventuele rente en aflossing mee. Tot je vaste maandlasten behoren ook kosten als het voorschot voor je energierekening, bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren, eventuele servicekosten en gemeentelijke belastingen. Let erop dat die laatste post vaak maar eens in het jaar terug komt en dat je dus eigenlijk elke maand een bedrag op moet sparen, om het volledige bedrag bij elkaar te hebben op het moment dat de acceptgiro in de bus valt.

Overige kosten

Tot je vaste maandlasten behoren ook abonnementen waar je niet gemakkelijk zonder kunt. Denk daarbij niet alleen aan het abonnement van je mobiele telefoon, maar ook je internetverbinding, vaste telefoon, zorgverzekering, televisie, enzovoort. Je kunt vaak wel proberen of je die kosten kunt beperken, bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere provider, maar helemaal los kom je er niet van. Daarom moet je ze meenemen in je berekening!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021