Excite

Veilig bankieren is belangrijk. Maar hoe?

Als het over bankzaken gaat, kun je beter heel voorzichtig zijn. Maar toch is bankieren niet altijd heel veilig. Internetcriminelen proberen je bankgegevens en inlogcodes te achterhalen, om zo toegang tot je bankrekening te krijgen. Soms kan zelfs een samenstelling van je naam, adres, telefoonnummer en rekeningnummer al tot het kraken van je rekening leiden.Toch kan je hier zelf wat aan doen. Hoe kan je veilig bankieren?

Wat zijn de gevaren bij bankieren?

Om veilig te bankieren bankieren is het belangrijk om allereerst goed te weten wat de gevaren bij het bankieren kunnen zijn. Hier volgen een paar van de meest voorkomende voorbeelden.

Phishing

Het is belangrijk dat je weet dat er mensen zijn die uit zijn op het verkrijgen van je bankgegevens. Kijk daarom als je bijvoorbeeld een betaling op internet doet altijd eerst of de beveiliging en de betaling correct zijn en ook of je wel op de juiste website zit. Je eigen bank vraagt standaard nooit om beveiligingscodes per e-mail en ook niet per telefoon. Als dit toch gebeurt is er sprake van phishing. Phishing is een vorm van internetfraude, waarbij je naar een valse website worden geleid, die precies op de eigenlijke website lijkt. Als je hier inlogt geef je je inloggegevens dus vrij aan de fraudeur. Bij het tegen gaan van phishing is handig om een spamfilter te gebruiken en vreemde e-mails niet te openen. Als je toch per ongeluk je gegevens vrij hebt gegeven, meld dit dan direct bij je bank!

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude is fraude plegen door te doen alsof je iemand anders bent. Bij identiteitsfraude misbruiken criminelen persoonlijke gegevens en inlogcodes die ze bijvoorbeeld via phishing gekregen hebben. Deze gegevens gebruiken ze om bankrekeningen te openen op de naam van een ander. Zo kan er veel geld aan je rekening onttrokken worden, zonder dat je er wat aan kan doen.

Nepmails

Ook worden er vaak nepmails verstuurd naar je e-mailadres, waar gevraagd wordt of je je via een link wil inloggen. Dit bijvoorbeeld omdat de bank gegevens van je nodig heeft, of omdat er wordt verteld dat er problemen met je inlogcode zijn en deze opnieuw moet worden ingevoerd. Besef dat het hier altijd om nepmails gaat. Je bank zal je nooit vragen om je inloggegevens per e-mail of telefoon door te geven!

Hoe kan je veilig bankieren?

Om zo weinig mogelijk risico's te lopen en veilig te bankieren is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Geef nooit je inlogcodes en bankgegevens af per telefoon en vermeld ze nooit via de e-mail
  • Bezoek geen vreemde, obscure websites
  • Schaf een virusscanner en internetbrowser van enige kwaliteit aan en zorg dat deze altijd up to date zijn
  • Klik nooit op een link of een bijlage in een e-mail als je denkt dat het hier om een nepmail gaat
  • Wees je bewust dat je je USB stick niet zomaar op elke computer moet gebruiken

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021