Excite

Veilig online betalen: hoe doe je dat?

Steeds meer mensen shoppen online. Dit betekent dat aankopen ook online afgerekend moeten worden. Maar hoe weet je zeker dat dit veilig gebeurt? Er kleven nogal wat risico's aan het online betalen, omdat er op het internet ook veel oplichters rondstruinen. Wat kun je allemaal doen om te zorgen dat jij veilig online kan betalen?

Hoe kun je veilig online betalen?

Het online winkelen neemt meer en meer toe in populariteit. Steeds meer betalingen vinden dan ook online plaats. Hoewel het erg gemakkelijk is om vanuit je luie stoel online aankopen te doen, is het voor criminelen ook steeds gemakkelijker geworden om het betalingsverkeer van onwetende of onoplettende mensen af te tappen. Wanneer je veilig online wil betalen zijn er tal van zaken die je zelf kunt regelen om de veiligheid van je eigen online betalingen te vergroten.

Een goede virusscanner

Om veilig te kunnen internetten is het absoluut noodzakelijk om je computer virusvrij te houden. Dit kan door het installeren van een goede virusscanner. Op die manier voorkom je dat er buiten jouw weten om software op je computer wordt geïnstalleerd die je persoonlijke gegevens doorspeelt naar de verkeerde personen.

Betaal niet aan onbekende bedrijven

Hoewel het met internet steeds gemakkelijker is geworden om wereldwijd aankopen te doen, moet je nog steeds erg oppassen met het verrichten van betalingen aan onbekende bedrijven. Wanneer je eenmaal je creditcardgegevens hebt ingevuld, kunnen deze erg makkelijk doorgespeeld worden aan derden.

Een manier om te voorkomen dat er met je geld wordt gerommeld, is door het verrichten van betalingen met prepaid creditcards. Op die manier kan niet je complete creditcard en bankrekening geplunderd worden. Ook met betaalsystemen zoals Paypal, een online rekening waar je zelf een bepaald saldo opzet, kun je op zeer veilige wijze online aankopen doen.

Pas op voor phishing berichten

Een nog groter gevaar vormen de phishing berichten die iedere internetgebruiker wel eens in haar of zijn inbox ontvangt. De email lijkt afkomstig te zijn van je bank en via een link word je doorgeleid naar een pagina die lijkt op de inlogpagina van je bank. In het bericht wordt er gevraagd of je enkele gegevens kan controleren door in te loggen op je persoonlijke bankpagina.

Wanneer je eenmaal je gegevens hebt ingevuld, zullen internetcriminelen gelijk naar de echte website gaan om je bankrekening te plunderen. Vertrouw daarom nooit e-mails waarin wordt gevraagd om in te loggen bij je bank en vul ook nooit zomaar je gegevens in op sites waarvan je de afkomst niet kent. Door goed te bedenken waar je je gegevens wel of niet invult, kun je veilig online betalen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019