Excite

Verbeter je huis met een tweede hypotheek

Als je extra geld nodig hebt, dan kun je met de overwaarde van je huis een tweede hypotheek afsluiten. In principe is dat een extra hypotheek op hetzelfde pand. Hoewel het niet verplicht is, sluit je een tweede hypotheek gewoonlijk af bij dezelfde hypotheekverstrekker.

Het aangaan van een tweede hypotheek kost geld: je moet bijvoorbeeld de kosten voor het afsluiten, de taxatie van je huis, en de notaris betalen. De tweede hypotheek is dan ook niet bedoeld voor kleine leningen, maar alleen wanneer je een groot bedrag nodig hebt.

Meestal is een tweede hypotheek voordeliger dan het afsluiten van een persoonlijke lening, omdat de rente veel lager is. Als je het geld gebruikt voor verbetering of het onderhoud van je woning, dan is de rente bovendien fiscaal aftrekbaar, vergelijkbaar met de normale hypotheekaftrek. Dat voordeel geldt niet wanneer je het geleende geld ergens anders voor gebruikt.

Als je bij het afsluiten van je eerste hypotheek maximaal geleend hebt, dan moet je voor een tweede hypotheek aantonen dat je huis in waarde is gestegen. Dat doe je bijvoorbeeld met een taxatierapport, of de WOZ-beschikking van de gemeente.

Stijgt de waarde van je huis pas na de verbouwing, dan betaalt de hypotheekverstrekker je lening niet in een keer uit. Een deel van het geld wordt achtergehouden in een bouwdepot. Je krijgt dat bedrag pas als je achteraf de facturen van de verbouwing overlegt.

Net als je eerste hypotheek moet de tweede hypotheek worden afgestemd op jouw specifieke situatie. Daarom is het altijd verstandig om er door een professional goed naar te laten kijken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker FaceMePLS

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021