Excite

Verplicht pensioen opbouwen als zzp'er?

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken vindt dat er een basisvoorziening moet komen voor zzp’ers als het gaat om pensioen en bescherming bij arbeidsongeschiktheid. Nu kiezen veel zzp’ers ervoor om geen of weinig pensioen op te bouwen, omdat het duur is en veel tijd kost om uit te zoeken.

Verplicht basissysteem

Volgens Camps moet er gedacht worden aan een verplicht basissysteem voor alle werkenden, zowel in loondienst als zzp’ers. Doordat iedereen onder het basissysteem valt, heb je vanzelf een collectief stelsel waarin je pensioen kunt opbouwen, vertelt Camps.

Zzp’ers kunnen nu vrijwillig zelf een pensioen opbouwen, maar uit onderzoek blijkt dat vooral jonge zelfstandigen maar weinig rekening houden met hun oudedag. Door het opbouwen van pensioen en de bescherming bij arbeidsongeschiktheid anders in te richten, worden zelfstandigen en werknemers in loondienst gelijkwaardiger. Iets waar een meerderheid van het kabinet achter staat.

Zelf pensioen opbouwen

Een voordelige methode voor zelfstandigen die zelf pensioen opbouwen, is via banksparen. Hiermee gaat een afgesproken bedrag op een afgesproken tijd naar een gesloten spaarrekening. Aan banksparen zitten allerlei fiscale voordelen. Zo mag het bedrag van het bruto loon worden afgetrokken, waardoor je minder loonbelasting betaald.

Zzp’ers die graag zelf hun pensioenopbouw in de hand hebben, zijn het dan ook niet eens met het verplichte karakter van de plannen van Camps. Charles Verhoef, voorzitter van de vakorganisatie Zelfstandigen Bouw, zegt in de Telegraaf dat er juist net overeenstemming is voor een vrijwillig pensioen voor zzp’ers. Een vrijwillig pensioen past volgens de voorman van zzp'ers in de bouw beter bij zelfstandig ondernemers die met eigen risico een bedrijf runnen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021