Excite

Verstandig beleggen voor beginners

Simpel gezegd betekent beleggen dat je geld investeert, met het doel winst te behalen. Op de beurs hopen beleggers hun vermogen te vergroten. Als je belegt, dan investeer je in waardepapieren, die verhandeld kunnen worden. Deze waardepapieren worden ook wel effecten genoemd.

Beleggen wordt gedaan via de effectenbeurs. Als belegger heb je niet rechtstreeks toegang tot de effectenbeurs. De handel gaat via een tussenpersoon, zoals een beleggingsinstelling of een bank.

Beleggen is niet gratis. Het aankopen en verkopen van aandelen kost geld. En wanneer je belegt in een beleggingsfonds, dan moet je ook betalen voor beheer en administratie. Die kosten moet je dus aftrekken van de eventuele winst die je maakt.

Toch hoef je niet rijk te zijn als je wilt beginnen met beleggen. Als je een paar honderd euro hebt, dan kun je ook prima de beurs op. Zorg er wel voor dat je je geld, en dus je kansen, zoveel mogelijk spreidt. Ook is het verstandig om te kiezen voor een beleggingsfonds. Dan zijn de transactiekosten vaak lager, en bovendien kun je gebruik maken van de expertise en ervaring van de fondsbeheerder.

Natuurlijk moet je altijd rekening houden met de kans op verlies. Beleg dus niet blindelings al je geld, en zorg dat je je risico’s spreidt. Er is wel een compensatieregeling in Nederland, maar die is niet bedoeld om al je verliezen te vergoeden.

Als je meer wilt weten over beleggen voor beginners, is het een goed idee om eerst een cursus te volgen. Dat weet je zeker dat je verstandig de beurs betreedt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Katrina.Tuliao

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021