Excite

Verzekerd van rechtsbijstand

Mensen met minder geld kunnen in aanmerking komen voor gefinancierde rechtshulp: rechtsbijstand. Komt iemand in aanmerking voor hulp, dan vraagt de advocaat aan de Raad voor Rechtsbijstand of hij ‘op toevoeging’ iemand bij mag staan in een procedure. De Raad beoordeelt het verzoek en regelt de betaling. Iemand moet wel altijd een eigen bijdrage leveren. Die eigen bijdrage kan variëren van 90-769 euro, afhankelijk van het inkomen.

De rechtsbijstand heeft alleen betrekking op de kosten van de advocaat. Andere kosten, zoals griffierecht, kosten van uittreksels en deurwaarderskosten moet iemand zelf betalen. Wel kan men proberen deze kosten te verhalen op de tegenpartij. Iemand die een advocaat nodig heeft op basis van gefinancierde rechtsbijstand, is niet gevrijwaard van een eventuele kostenveroordeling. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Je kunt ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Bijvoorbeeld bij Ditzo, afgelopen zomer als beste getest door de Consumentenbond. Bij rechtsbijstandsverzekeringen is het gebruikelijk dat je een compleet pakket afneemt. Bij Ditzo kun je zelf bepalen voor welke rechtsgebieden je je wilt verzekeren. Je kunt kiezen tussen werk en inkomen, consument en woning, verkeer en vermogen.

Je denk er niet dagelijks over na, maar iedereen loopt het risico een juridisch probleem te krijgen. Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je jezelf hiervoor, mocht het er helaas eens van komen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Sebastiaan ter Burg

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020