Excite

Verzekeringsmaatschappijen voor elk doel

Om verzekeringen kun je in Nederland bijna niet heen. Je hebt een zorgverzekering nodig en misschien ook wel een autoverzekering. En dat betekent dat je ook te maken krijgt met verzekeringsmaatschappijen. Hoewel verzekeringsmaatschappijen vaak dezelfde soort diensten aanbieden, kunnen de precieze inhoud van de dienst én de kosten ervan flink verschillen.

Verzekeringsmaatschappijen en winst

De meeste verzekeringsmaatschappijen willen graag winst maken. Dat betekent dat de premie concurrerend moet zijn, maar ook dat er een bepaalde winstmarge moet zijn. Dit kan leiden tot hogere kosten. Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die geen winstoogmerk hebben. Zij weten de premies lager te houden en keren de gemaakte winst uit aan de 'leden'.

Verschillende soorten verzekeraars

Afhankelijk van het doel van je verzekering, kun je kiezen uit verschillende soorten verzekeringsmaatschappijen. De meest bekende soort is de schadeverzekeraar. Daar klop je aan voor je autoverzekering, maar ook voor je woonhuisverzekering. Ook een ongevallenverzekering sluit je hier af. Een andere soort verzekeraar is de levensverzekeraar. Daar sluit je een levensverzekering af. Levensverzekeraars mogen geen schadeverzekeringen afsluiten en andersom geldt hetzelfde. Dit is in de wet bepaald.

Tot slot is er de natura-uitvaartverzekeraar. Dit is geen levensverzekeraar, maar ook geen schadeverzekeraar. De wet kent het begrip zelfs niet. In het kort komt het erop neer dat je je via deze verzekeringsmaatschappij kunt verzekeren van een bepaalde uitvaart. Veel mensen sluiten een uitvaartverzekering af, omdat de kosten hiervan hard op kunnen lopen. Door je te verzekeren, kun je er bijvoorbeeld zeker van zijn dat je een specifieke kist krijgt, of een bepaald soort kaart.

Premies en voorwaarden vergelijken

Als je een verzekering af wilt sluiten, doe je er goed aan de voorwaarden en premies van de verschillende verzekeringsmaatschappijen goed met elkaar te vergelijken. Laat je niet opjagen door een adviseur; die krijgt vaak provisie voor het afsluiten van een verzekering. Lees liever ervaringen van anderen en bekijk op je gemak waar je voor tekent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021