Excite

Voor- en nadelen van een persoonlijke lening

In de jaren voor de kredietcrisis waren de mogelijkheden om te lenen enorm groot. Frisia Financieringen, lenen.nl, Postkrediet, Becam, waar zijn al die financiers toch gebleven de laatste tijd? Al deze merknamen waren van een en hetzelfde bedrijf, namelijk de DSB bank van Dirk Scheringa. Sinds die bank in oktober 2009 op de fles ging zijn al deze kredietverstrekkers verdwenen, en met daarmee ook de vreselijk irritante reclames.

Dat betekent niet dat je tegenwoordig geen lening meer kunt afsluiten. Veel Nederlanders hebben naast een hypotheek ook een persoonlijke lening. En dat is helemaal niet gek, soms is het verstandig om te lenen. De auto is kapot maar je moet wel gewoon elke dag naar je werk. Het is dan geen slecht idee om offertes van kredietverstrekkers aan te vragen. Uiteindelijk draag je rente af over de lening en betaal je voor de auto dus meer dan het aankoopbedrag; maar zonder auto was er helemaal geen brood op de plank gekomen.

Waardoor mensen de afgelopen jaren wél in de problemen zijn gekomen is onvoorbereid lenen. Voordat je een lening afsluit is het noodzakelijk precies te weten wat je per maand binnenkrijgt, zodat je de aflossing en rentebetalingen ook echt kan doen. Vergelijk rentes en offertes van verschillende aanbieders met elkaar. Pas ook op met aanbiedingen; een lage rente is vaak maar een tijdelijk aanbod waar je na een aantal maanden letterlijk de prijs voor betaalt.

Het laatste wat je wil is een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als je de aflossingen op je rente niet meer kan betalen krijg je een negatieve aantekening bij het BKR. Kredietverstrekkers zullen dit altijd controleren voordat ze je een lening geven. Sta je bekend als wanbetaler zal je niet snel meer een lening kunnen krijgen, ook niet bij hoge noodzaak.

Pas dus goed op voordat je een persoonlijke lening aangaat. Maak een weloverwogen beslissing en zorg dat je altijd je aflossingen en rentebetalingen kunt doen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker wfabry

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021