Excite

Praktische tips om voordelig te sparen

Sparen is verstandig: het is goed om een buffer achter de hand te hebben. Het Nibud adviseert zelfs dat zo'n buffer tenminste de kosten van zes maanden levensonderhoud (inclusief huur of hypotheek) dekt. Om je te helpen zo'n buffer snel bij elkaar te krijgen, hebben wij wat tips verzameld om voordelig te sparen.

Open een gratis spaarrekening

Voordelig sparen begint natuurlijk bij een gratis spaarrekening. Veel banken bieden gratis spaarrekeningen aan. Lees de voorwaarden en vergewis je ervan dat je nergens voor hoeft te betalen.

Spaar bij meer banken

De rentepercentages tussen verschillende banken kunnen nogal verschillen en een bank die op dit moment een hoge rente geeft, kan morgen weer ingehaald worden door een andere bank. Open daarom gerust (gratis) spaarrekeningen bij meerdere banken, zodat je je geld over kunt sluizen als de rente bij je belangrijkste bank niet zo aantrekkelijk meer is. Let wel altijd op dat de banken onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen, zodat je jezelf niet blootstelt aan Icesave-drama's.

Ga banksparen

Heb je een flink spaarsaldo? Dan kun je overwegen om te gaan banksparen. Dit doe je als aanvulling op je pensioen, voor de aflossing van je hypotheek of voor een uitvaart. Je betaalt over dit spaargeld pas belasting als je het uit laat keren. Meestal is dat op latere leeftijd, als je vanwege een lager inkomen in een lagere belastingschijf valt.

Blijf onder de drempel

Zolang je minder dan 20.785 euro (2011) aan eigen spaargeld hebt, hoef je geen vermogensrendementsheffing van 1,2% te betalen. Zorg ervoor dat je op 1 januari en 31 december van een kalenderjaar gemiddeld onder dat bedrag uit komt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een deel van je spaargeld te investeren in je huis.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020