Excite

Voorlopige teruggave: wat is het en wat kun je ermee?

Wie in Nederland woont en werkt, moet belasting betalen. De hoogte van de belasting hangt af van hoeveel je verdient. Je kunt echter ook wel eens iets terugkrijgen, bijvoorbeeld omdat je een eigen huis hebt. Hoeveel dit is, weet je pas aan het einde van het jaar, dan is immers definitief duidelijk hoeveel je verdiend hebt. Maar je kunt wel vast een ‘voorschot’ aanvragen: de voorlopige teruggave.

Wanneer krijg je een voorlopige teruggave?

Een voorlopige teruggave krijg je niet vanzelf, die moet je aanvragen. Je kunt een voorlopige teruggave aanvragen als je aftrekposten hebt. Die posten kunnen heel verschillend zijn. Voor de meeste mensen is een eigen huis de grootste aftrekpost. Daarmee kun je namelijk hypotheekrenteaftrek krijgen. Als je een aanvraag indient voor een voorlopige teruggave, kun je die aftrek maandelijks krijgen. Ook zaken als alimentatie en reiskosten van woon-werkverkeer zijn aftrekposten. In dat laatste geval moet je wel met het openbaar vervoer gaan, anders kun je geen gebruik maken van de aftrekpost. Omdat niet altijd alle kosten vooraf bekend zijn, is het vaak het verstandigst om alleen aftrekposten voor de voorlopige teruggave in rekening te brengen die vast staan. Je hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld. Die kun je immers ook stop zetten wanneer je wilt. Uiteindelijk komt er namelijk ook altijd een definitieve teruggave en als blijkt dat je te veel gekregen hebt, dan moet je het verschil – vaak met rente – terug betalen. Dit kan behoorlijk oplopen.

Voorlopige teruggave aanvragen

Denk je dat je recht hebt op een voorlopige teruggave en wil je deze aanvragen? Download dan het daarvoor bestemde programma van de website van de Belastingdienst. Voor het versturen van je aanvraag moet je je DigiD bij de hand houden.

Tussentijdse wijzigingen

Natuurlijk kan je situatie halverwege het jaar wijzigen. Misschien verhuis je, krijg je een andere baan of verlies je juist je baan. Dan is het slim om je voorlopige teruggave zo snel mogelijk aan te passen. Zo voorkom je hoge naheffingen. Weet je zelf niet hoe dit moet? Schakel dan iemand in die er wel verstand van heeft. Dat kost mogelijk wat geld, maar levert je op de langere termijn ook iets op. Want bedenk wel: schulden bij de Belastingdienst blijven zelden onbetaald!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021