Excite

De voorwaarden voor huurtoeslag op een rijtje

Als je een huis of een appartement huurt, dan kun je in aanmerking komen voor een toeslag. Tenminste, als je voldoet aan de voorwaarden voor huurtoeslag. Het is de moeite je daar even in te verdiepen, want soms kan een half uurtje werk je zo tientallen of zelfs honderden euro's per maand opleveren.

Voor wie is huurtoeslag bedoeld?

Huurtoeslag is bedoeld om mensen met een lager inkomen tegemoet te komen in de kosten voor het huren van een woning. Omdat het niet de bedoeling is dat hier misbruik van gemaakt wordt, moet je wel voldoen aan de voorwaarden voor huurtoeslag. Die voorwaarden kunnen jaarlijks aangepast worden. In 2012 kom je in aanmerking voor huurtoeslag als je woont in een zelfstandige woonruimte, 18 jaar of ouder bent, in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit en zowel je inkomen als je huur binnen bepaalde grenzen blijven.

Inkomensgrens huurtoeslag

De inkomensgrens is afhankelijk van je situatie. Voor alleenstaanden jonger dan 65 jaar geldt een inkomensgrens van 21.450 euro bruto. Voor alleenstaanden boven de 65 jaar is die grens iets lager: 20.200 euro bruto. Voor eenpersoonshuishoudens jonger dan 65 jaar geldt een bedrag van 29.125 euro en voor eenpersoonshuishoudens ouder dan 65 jaar 27.575 euro bruto. Het gaat hierbij om jaarsalarissen. De grens wordt meestal jaarlijks wat naar boven aangepast, zodat steeds minder mensen in aanmerking komen voor de huursubsidie. Let hierop, want als achteraf blijkt dat je meer verdiend hebt en dus niet in aanmerking komt voor de toeslag, dan moet je deze geheel - soms met rente - terugbetalen.

Huurtoeslag aanvragen

Als je aan de voorwaarden voor huurtoeslag voldoet, dan kun je met behulp van je DigiD via de Belastingdienst de toeslag aanvragen. Hiervoor vul je een korte vragenlijst in, onder meer over je gezinssamenstelling en inkomen. Daarna krijg je een brief thuis met daarin het bedrag dat je voortaan maandelijks ontvangt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021