Excite

Een WA verzekering afsluiten is wel zo verstandig

Een WA verzekering dekt de schade die je aan anderen toebrengt en waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld. Dat geldt zowel voor materiële schade als letselschade. Een ongeluk zit in een klein hoekje dus het afsluiten van een WA verzekering is aan te raden. Voor een paar euro per maand ben je al voldoende verzekerd. Doen dus.

Het hoe en wat over de WA verzekering

WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dat wettelijke is er niet meer, want tegenwoordig is de verplichting om je te verzekeren niet meer aanwezig. Tegenwoordig wordt de term AvP gebruikt wat aansprakelijkheid voor particulieren betekent. De term WA is echter zo ingeburgerd dat hij gehandhaafd is. Je hoeft de verzekering niet af te sluiten, maar als je (of je kind of huisdier) dan schade aan anderen toebrengt, moet je die wel uit eigen zak vergoeden. Vaak is dat een hoger bedrag dan het jaarbedrag van enkele tientjes.

De WA verzekering die wel verplicht is, is die van de WA verzekering voor de auto. Schade die je met een motorvoertuig aanricht vallen niet onder de gewone WA verzekeringen.

Wat wordt verzekerd met een WA verzekering?

In principe wordt alle schade aan anderen, of het nu materiële of letselschade is, vergoed. Behalve als het met opzet gebeurt, er sprake is van vandalisme of je de schade had kunnen voorkomen. Ook schade die je aan je eigen spullen toebrengt, zijn niet verzekerd. Dus als je bij de buren een glas wijn over het kleed morst, dan wordt het vergoed. Doe je het thuis, dan niet.

Wie zijn er verzekerd?

Over het algemeen sluit je de verzekering af voor alle inwonenden van je huis en meestal ook voor uitwonende, studerende kinderen. Heel vaak zijn ook de huisdieren meeverzekerd.

Wat te doen bij schade?

Als jij of je gezinsleden een schade heeft veroorzaakt, kun je bij vrijwel iedere maatschappij een formulier van de site downloaden en invullen. Zodra het formulier ingevuld bij de verzekeraar is aangekomen, ontvang je een bevestiging. Vaak wordt ook contact met de andere partij opgenomen en bij grote bedragen komt er een taxateur. Als alles in orde is, wordt de dagwaarde uitgekeerd.

Waar sluit je de WA verzekering af?

Vaak kun je als je alle verzekeringen bij één maatschappij afneemt een pakketkorting krijgen. Anders kun je het beste een vergelijkingssite op internet zoeken. Wa-vergelijken.nl is bijvoorbeeld een goede en complete site.

Sluit een WA verzekering af

Voor 40 à 50 euro per jaar ben je of is je gezin verzekerd tegen de schade die je aan anderen toebrengt. Zelfs als er jaren niets gebeurt, is dat bedrag vaak veel lager dan de schade die je zou moeten betalen als je aansprakelijk wordt gesteld. Een WA verzekering afsluiten loont dus altijd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019