Excite

Wat is een Bitcoin?

Heb je wel eens gehoord van een Bitcoin, maar is de betekenis ervan je nog niet helemaal duidelijk? Blijf dan lezen, want in dit artikel geven we antwoord op de vraag: wat is een Bitcoin? Ook vind je alle feiten rondom de Bitcoin, zoals hoe je aan het digitale geld komt en hoe je het uitgeeft.

    Wikimedia Commons

Bitcoin? Dit is het:

De Bitcoin is een vorm van digitaal die de laatste tijd steeds vaker in het nieuws is. Het idee is dat je met het geld online aankopen kunt doen voor goederen en diensten, zonder dat daarbij een derde partij betrokken is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een dienst zoals iDeal of een simpelweg een creditcard, waarbij altijd een bank de betaling verricht.

De Bitcoin bestaat al sinds 2009, maar pas sinds 2013 neemt het gebruik van Bitcoins snel toe. Zo kun je in Canada het digitale geld pinnen door Canadese dollars over te schrijven en op een aantal Nederlandse terrassen kun je (via een kleine omweg) betalen met de digitale valuta.

Bitcoins kopen

Er zijn verschillende plekken om je Bitcoins te kopen. In Nederland kun je onder meer terecht bij Bitonic, Bitcoinkopen en Happycoins. Doe wel je research voordat je overgaat tot aankoop; zorg dat de partij net zo betrouwbaar is als ze zelf aangeven op hun site. Bitcoins kopen kan overigens alleen als je de ‘Bitcoin Wallet’ app hebt geïnstalleerd op je telefoon, computer of ander device.

Waar kun je met Bitcoins betalen?

Bitcoins zijn lange tijd het betaalmiddel geweest voor criminele activiteiten op het internet. Tegenwoordig kun je ook andere zaken aanschaffen met de Bitcoin, zoals een vlucht naar de ruimte met Richard Bransons ‘Virgin Galactic’. Hou je het liever op een kleine aankoop? Dan kun je terecht bij de meeste online shops in Duitsland. In dit land is de Bitcoin een geaccepteerd betaalmiddel.

Waarschuwing

Betalingen met Bitcoins zijn in het verleden een doelwit geweest voor hackers. Grote hoeveelheden bezitten van deze digitale valuta is dan ook niet aan te raden. Een ander probleem is de wisselende koers van de munt. De paar mensen die rijk zijn geworden met hun investeringen in de Bitcoin, hadden hun geld al jaren geleden ingezet op de munt. Grote banken waarschuwen voor een andere vorm van waardedaling: zo is het niet zeker of de Bitcoin ooit een echt wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel gaat worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021