Excite

Wat is rechtsbijstand?

Wie niet veel geld heeft, kan in aanmerking komen voor gefinancierde rechtshulp. Dat wordt ook wel rechtsbijstand genoemd. Een advocaat staat je dan bij. Om hiervoor in aanmerking te komen, mag je per jaar niet meer verdienen dan 34.700 euro bruto (tarieven vastgesteld op 1-1-2011). Afhankelijk van je inkomen betaal je alleen een eigen bijdrage, die uiteen loopt van zo'n 100 tot 750 euro.

Als je in aanmerking komt voor juridische hulp, dan vraagt de advocaat aan de zogeheten Raad voor Rechtsbijstand of hij je 'op toevoeging' bij mag staan. De raad beoordeelt dit verzoek en regelt de betaling. Andere kosten, zoals griffierecht, kosten van uittreksels en deurwaarderskosten moet je wel zelf betalen. Wél kun je proberen deze kosten te verhalen op de tegenpartij. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten, kan die de kosten eventueel dekken.

Veel antwoorden op juridische vragen kun je terugvinden bij het Juridisch Loket (www.juridischloket.nl). De specialisten van het Juridisch loket kunnen je op allerlei manieren helpen, bijvoorbeeld met hun antwoorden op de website. Vaak kan er bij een meningsverschil ook een beroep op een tussenpersoon worden gedaan, een 'mediator'. Juridische geschillen worden dan opgelost zonder de gang naar de rechtbank.

Mocht het wel zover komen, dan kun je via het Juridisch Loket rechtsbijstand aanvragen. Behalve de website zijn er dertig vestigingen in heel Nederland waar informatie wordt gegeven over juridische onderwerpen.

Afbeelding: Flickr account Aschaf

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021