Excite

Wat is sparen eigenlijk?

De vraag 'Wat is sparen' lijkt eenvoudig te beantwoorden, tot je dat ook daadwerkelijk moet doen. Want wat is het eigenlijk? Wat heb je eraan? En hoe werkt het? Sparen begint met iets niet of minder doen. Als je geld hebt en je kiest voor consumptie, dan ruil je dit geld voor een dienst of product. Je geld is weg en je hebt er iets voor terug. In hoeverre dat blijvend is, verschilt per item: een huis is redelijk blijvend, dat lekkere toetje uit de supermarkt heeft een kortere levensduur.

Doel van sparen

Wie ervoor kiest om het geld te bewaren, kan het op twee manieren gebruiken:

  • Opsparen door een volgende keer weer te kiezen voor bewaren en dan vervolgens een duurzame(re) investering doen en daar rendement uit halen
  • Opsparen en het geld zelf meer geld laten verdienen

Denk even voorbij de technische beperkingen en stel je een holbewoner voor. Dagelijks gaat hij er op uit om eten te halen. Met pijl en boog schiet hij een hert of een ree. Zodra het dier geschoten is, kan er gegeten worden. Als deze holbewoner een manier had om meer voedsel te bewaren (zoals een koelkast), kon hij dit voedsel gebruiken om een dag thuis te blijven of te ruilen of verkopen aan andere holbewoners. Kortom, een investering van zijn kant zou ervoor zorgen dat het product dat hij 'maakte' voor hem zou werken. Als je vraagt 'Wat is sparen', dan kom je daarop uit: je verzamelt je geld, zodat het (later) voor je kan werken.

Rente

Banken hebben dat goed in de gaten: zij vragen mensen om hun spaargeld bij hen te brengen, tegen een kleine vergoeding. Vervolgens lenen de banken dat in grotere porties weer uit. Alleen jouw spaargeld is niet voldoende om een huis te kopen, maar als een bank het spaargeld van iedereen in een dorp op de rekening bij mag schrijven, kan de bank een andere klant weer een hypotheek verstrekken. Op het spaargeld wordt dan vervolgens bijvoorbeeld 2 procent rente gegeven, terwijl op de hypotheek 5 procent rente gevraagd wordt. De bank steekt vervolgens 3 procent in haar zak en als spaarder zie je je banksaldo langzaam maar zeker ook doorgroeien. Op het moment dat je het geld dan op wilt nemen, zie je dat er ineens meer op staat dan je er zelf opgezet hebt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021