Excite

Waar kun je de wegenbelasting berekenen?

Als je aan auto op je naam hebt staan moet je wegenbelasting betalen. Bij de Belastingdienst heet dat motorrijtuigenbelasting (mrb). Het is handig om vooraf je wegenbelasting te berekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij je volgende aanslag. Het kan ook handig zijn om rekening te houden met de hoogte van de motorrijtuigenbelasting bij de aankoop van een nieuwe auto.

Tool wegenbelasting berekenen

Er bestaan verschillende rekenmachines op het internet om de hoogte van de wegenbelasting te berekenen. Op de website van de Belastingdienst staat de beste en meest recente versie van zo'n rekentool. Ga daarvoor naar belastingdienst.nl.

Berekening hoogte motorrijtuigenbelasting

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van een aantal factoren die je zult moeten invullen op de website van de Belastingdienst. Allereerst het type voertuig: gaat het om een vrachtwagen? Dan zul je meer belasting moeten afdragen dan bij een personenauto. De hoogte van wegenbelasting is ook afhankelijk van de CO2-uitstoot en het soort brandstof. Deze twee factoren hangen samen met de milieuvriendelijkheid van de auto. De overheid ziet graag dat we milieuvriendelijke voertuigen rijden, dus hoe meer je vervuilt, hoe meer je betaalt. Je zult ook merken dat je de provincie moet invullen waar je woont. Dit heeft te maken met regionale verschillen in de wegenbelasting. Deze post geldt alleen voor auto's en motoren en staat ook wel bekend als provinciale opcenten.

Hoe vaak moet je wegenbelasting betalen?

Auto-eigenaren kunnen er voor kiezen om de wegenbelasting in één keer te betalen voor een heel jaar, of in drie termijnen. Betalen kan met acceptgiro of met automatische incasso. Het is goedkoper om de motorrijtuigenbelasting in één keer te betalen.

Vrijstelling wegenbelasting

Voor hele zuinige auto's geldt dat eigenaren geen wegenbelasting hoeven te betalen. Het gaat dan om personenauto's met een zeer lage CO2-uitstoot, zoals bijvoorbeeld elektrische auto's. Het gaat dan om een maximale uitstoot van 110 gram per kilometer. Voor dieselauto's geldt maximaal 95 gram per kilometer. Vanaf 1 januari 2014 vervalt de vrijstellingsregeling. Er geldt vanaf die datum ook een ander model om de wegenbelasting te berekenen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019