Excite

Zo werkt de wegenbelasting

In Nederland moeten bezitters van auto's sinds 1926 belasting betalen over het gebruik van het wegennet. Die belasting is de wegenbelasting. De wegenbelasting is niet voor iedereen gelijk; de hoogte hangt van verschillende factoren af, waaronder de waarde van de auto. Tegenwoordig zijn er manieren om onder de wegenbelasting uit te komen.

Geen wegenbelasting betalen

Er zijn een aantal situaties waarin het niet nodig is om wegenbelasting te betalen. De eerste situatie is als een auto geschorst is. Dan mag hij officieel niet meer de weg op en hoef je dus ook niet meer te betalen voor het gebruik van die weg. Een andere manier om geen wegenbelasting te betalen is een zeer zuinige auto aan te schaffen. Als een auto een A-label heeft, dan is het ook niet nodig om wegenbelasting te betalen. Er gaan overigens stemmen op om dit te veranderen, dus mocht je de aanschaf van een dergelijke auto overwegen, houd de berichtgeving erover dan in de gaten.

Hoeveel wegenbelasting betaal je?

De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het type auto en het gewicht. Ook het gebruik, de provincie waarin de bestuurder woont, het type brandstof en de leeftijd van het voertuig zijn van belang. Auto's ouder dan 25 jaar mogen bijvoorbeeld ook 'gratis' gebruik maken van de weg. Verder geldt: des te zwaarder, luxer en duurder de auto, des te hoger de wegenbelasting op kan lopen. De wegenbelasting wordt geïnd via de Belastingdienst en wordt meestal per drie maanden berekend. Ook de factuur krijg je dan elke drie maanden thuisgestuurd.

Kilometerheffing

Volgens veel mensen is de wegenbelasting achterhaald. Het systeem gaat immers uit van het bezit van de auto, niet van het gebruik. Daarom wordt gedacht aan het invoeren van een kilometerheffing. Daarbij betaal je niet voor het bezit van de auto, maar voor hoe vaak je die gebruikt. Wie weinig rijdt, is dan goedkoper uit. Wie veel rijdt, betaalt meer.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021