Excite

Werkgevers kiezen toch liever voor een blanke man

Er is nog steeds veel discriminatie op de werkvloer. Dit heeft FNV-bestuurder Leo Hartveld woensdag vastgesteld. Hoewel er veel afspraken zijn om iedereen een eerlijke kans te geven, blijkt dat dit weinig nut heeft. Zo is de werkeloosheid onder allochtonen nog steeds ontzettend hoog. Ook is uit onderzoek gebleken dat slechts vier procent van de werkgevers een jonge gehandicapte in dienst heeft. Voor vrouwen is het nog steeds erg moeilijk om aan de top te komen en wanneer je vijftig jaar of ouder bent is het erg lastig om een nieuwe baan te vinden.

Hoewel er talloze afspraken zijn gemaakt, lijkt het voor de individuele werkgever niet van belang om bepaalde groepen in dienst te nemen. Leo Hartveld vindt dat er meer gedaan moet worden voor meer diversiteit op de werkvloer. Dit kan bijvoorbeeld door verplicht verschillende groepen op sollicitatiegesprek te laten komen. Leo Hartveld is ervan overtuigd dat bepaalde vooroordelen verdwijnen wanneer mensen op gesprek komen.

Volgens Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland heeft het verschil in bepaalde groepen op de werkvloer te maken met het opleidingsniveau. Ze geven ook aan dat nu de economische crisis er is, werkgevers zichzelf in de vingers snijden wanneer ze alleen zoeken naar een blanke man. Werkgevers willen puur een gekwalificeerd persoon.

De komende tijd zal er meer onderzoek plaatsvinden om te kijken hoe er meer verschillende groepen op de werkvloer kunnen komen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Cushing Memorial Library and Archives, Texas A&M

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020