Excite

Haal meer uit je woekerpolis

Als je er in de afgelopen jaren achter bent gekomen dat je een woekerpolis hebt, dan zul je ongetwijfeld even flink gebaald hebben. Gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te zitten, want dankzij de compensatieregeling kun je alsnog een deel van je geld terugkrijgen. En dat deel kan nog wel eens oplopen tot de helft van je afkoopsom!

Compensatieregeling?

Normaal gesproken geldt met beleggen de stelregel dat je kunt winnen en verliezen en dat je het met het resultaat moet doen. Voor woekerpolissen geldt dat niet. Voor de woekerpolis werden namelijk hele hoge kosten in rekening gebracht, zonder dat dit vooraf duidelijk gecommuniceerd werd. Toen dit aan het licht kwam, zijn verzekeraars verplicht gesteld een vast kostenpercentage te berekenen en met terugwerkende kracht het teveel aan betaalde kosten aan klanten terug te geven. Er zit wel een 'maar' aan: als je de polis al voor 1 januari 2008 hebt afgekocht, dan moet je zelf contact opnemen met je verzekeraar en een aanvraagformulier invullen. Anders kun je wachten tot je bericht krijgt van je verzekeraar.

Hoeveel krijg je?

Hoeveel je krijgt hangt af van hoe groot de polis was. Het bedrag kan echter oplopen tot bijna de helft van de afkoopsom. Kreeg je bijvoorbeeld als afkoopsom 3.000 euro, dan kun je ook nog eens 1.500 euro compensatie krijgen. Overigens is dit geen standaard regel; per verzekeraar konden verschillende kosten gerekend worden. Als de bij jou in rekening gebrachte kosten helemaal niet zo hoog waren, dan krijg je natuurlijk ook minder terug. Het kan zelfs voorkomen dat je niets terugkrijgt, omdat men alsnog berekend heeft dat de in rekening gebrachte kosten wel eerlijk zijn geweest.

Onderneem op tijd actie

Als je niet zeker weet of je een woekerpolis hebt, kijk dan op de site van je verzekeraar. Daar is een overzicht te vinden van polissen die als 'woekerpolis' bestempeld worden. Onderneem wel zo snel mogelijk actie, want verzekeraars beginnen langzaam maar zeker de regeling af te ronden. Het is zonde als je hierbij net de boot mist.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019