Excite

Zo krijg je een woonboot lening

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor het wonen op een woonboot. In vergelijking met het wonen in een huis, is dit veel goedkoper. Vroeger was het nogal eens lastig om een woonboot lening te krijgen, maar tegenwoordig behandelen steeds meer banken dat gewoon als een hypotheek. Het huis is dan niet het onderpand, maar de woonboot. Eigenlijk net als een gewone hypotheek dus!

Een woonboot lening is wel aan regels onderworpen, net als een gewone hypotheek. Belangrijk zijn de taxatie- en de executiewaarde van de woonboot. Ook de technische waarde van de boot is belangrijk, dat is de waarde zonder de ligplaats erbij. Tegenwoordig wordt echter vooral gekeken naar de waarde van hetgeen dat je wilt verkopen. Dat betekent dus dat er een prijs wordt bepaald voor de woonboot én de ligplaats. Voor veel mensen is dat een belangrijke verbetering, want wie een woonboot in het centrum van Amsterdam heeft, kan hierdoor ineens een stuk meer lenen.

Vroeger waren er belastingtechnisch gezien ook nog beperkingen opgelegd aan een woonboot lening. Dat is tegenwoordig ook niet meer zo. Ook eigenaars van een woonboot mogen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek en de kosten die gemaakt moeten worden om de woonboot aan te schaffen zijn ook aftrekbaar. Wat wel belangrijk is om te weten: als je een woonboot lening af wilt sluiten, moet je ingeschreven zijn bij het kadaster. De woonboot wordt daar geregistreerd in het scheepsregister, zodat gecontroleerd kan worden of je wel een lening aanvraagt voor een boot die van jou is. Zo kan fraude worden voorkomen!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021