Excite

Een woonverzekering afsluiten? Hier moet je op letten!

Je hebt een huis gekocht en wilt alles zo goed mogelijk regelen, bijvoorbeeld een woonverzekering afsluiten. Maar als je je verdiept in de mogelijkheden lijken er zoveel verschillende verzekeringen te zijn, dat het lastig is om te kiezen. Wat zijn nu eigenlijk precies de verzekeringen die iedere huiseigenaar nodig heeft? En is het het beste om die los van elkaar af te sluiten of zijn er betere mogelijkheden voor een woonverzekering?

Wat houdt de term woonverzekering in?

De term woonverzekering is een parapluterm die voor verschillende verzekeringen wordt gebruikt. In de meeste gevallen is een woonverzekering een combinatie verzekering (met ander woord pakketpolis) die bestaat uit een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Iedere huiseigenaar moet een woonverzekering afsluiten.

Maar waarom zou je eigenlijk kiezen voor zo een pakketpolis? Het voordeel van een pakketpolis is dat je verzekeringen samenvoegt en daardoor uiteindelijk minder premie betaalt. Zo spaar je geld uit en bent bent meestal veel goedkoper uit dan wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een losse opstalverzekering en inboedelverzekering, en een aansprakelijkheidsverzekering bij weer een andere verzekeraar afsluit. Overigens valt de aansprakelijkheidsverzekering bij een paar verzekeringsmaatschappijen niet binnen het pakket. Bij weer andere maatschappijen kun je je pakket juist met nog een paar extra verzekeringen uit breiden.

Drie pakketonderdelen die veel in de woonverzekering voorkomen zijn als volgt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Omdat ongelukken nu eenmaal veel voorkomen is het in Nederland bij de wet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met deze aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt tegen schade die jij of je huisgenoten veroorzaken. Vaak vergoedt de verzekering niet de schade die door opzet is ontstaan.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een verzekering die de dekking vormt voor je inboedel, ook wel huisraad genoemd. Hiermee worden alle roerende zaken bedoeld die je in je huis hebt staan. Zeker als je alleen woont, is het heel verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten.

Een opstalverzekering

De opstalverwerking is een verzekering die schade dekt die de opstal mogelijk kan treffen. Binnen de opstalverzekering zijn een groot aantal mogelijke schadeoorzaken verzekerd. Een opstalverzekering is een schadeverzekering en wordt ook wel ingedeeld onder de brandverzekeringen. De meeste woonverzekeringen hebben een opstalverzekering in hun pakket.

Welke woonverzekering moet je kiezen?

Als je een woonverzekering wilt afsluiten, zijn er veel verschillende mogelijkheden op de markt. Vele maatschappijen bieden een pakketpolis aan, met verschillende soorten pakketten. Bij het afsluiten van een woonverzekering let je natuurlijk altijd op de hoogte van de premie, maar daarnaast zijn er nog een paar andere dingen belangrijk. Zijn de voorwaarden van de verzekering bijvoorbeeld begrijpelijk? En hoe uitgebreid is de dekking? Kun je de verzekering daarnaast elk moment opzeggen? Zorg dat je goed op een rijtje hebt staan wat je aan woonverzekering nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn. Zo zul je zeker een bewuste keuze maken!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021