Excite

Zelf beleggen: do's en don'ts

Zelf beleggen is een leuke manier om actief bezig te zijn met het vergroten van je kapitaal. Maar je moet er wel stevig voor in je schoenen staan, want net zo makkelijk als je geld kunt verdienen, kun je je geld ook verliezen. Garanties heb je niet en je kunt geen claims indienen.

Beperk je beleggingsvermogen

Wil je zelf beleggen, bedenk dan voor jezelf met welk bedrag je dit wilt doen. Beleg nooit met al je geld, dan loop je namelijk heel veel risico. Kies liever een bedrag dat je eventueel morgen uit kunt geven, zonder het te missen. Voor de één is dat 100 euro, voor de ander 10.000 euro. Dit is je basisbedrag. Alles wat je daarboven verdient, kun je apart zetten, zodat de kans dat je er ook nog iets aan overhoudt groter is.

Vraag advies

Zeker als je begint met beleggen, zijn er nog veel dingen die je misschien niet weet. Aarzel niet om advies te vragen. Je kunt ook een beleggingscursus volgen. In veel gevallen kan dat zelfs gratis. Volg overigens niet ieder advies klakkeloos op, maar zorg ervoor dat je er zelf ook achter staat.

Let op de kosten

Beleggen kost geld. Niet alleen als je geld verliest, maar ook als je handelt. Elke transactie komt met transactiekosten. Het is handig om daar vooraf goed naar te kijken en te bedenken vanaf wanneer een transactie ook echt iets op kan leveren. Wissel niet te snel, maar kies met beleid. Het is zonde als je winst weer verdampt door hoge transactiekosten.

Kies voor beleggingsfondsen

Als je net begint met zelf beleggen, is het ook een idee om met beleggingsfondsen te werken. Je koopt dan als het ware een aandeel in meerdere aandelen. Samen met andere beleggers vorm je dan een fonds. De kosten hiervoor zijn vrij hoog, maar daar staat tegenover dat de dagelijkse gang van zaken je uit handen wordt genomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021