Excite

Zelf je hypotheek berekenen

Hypotheken zijn volop in het nieuws. Voor starters of mensen die graag willen verhuizen, is elk nieuwtje belangrijk. Want: hoeveel kunnen zij nog lenen? Er zijn verschillende manieren om zelf je hypotheek te berekenen. Wij geven hier een aantal voorbeelden en tips voor het afsluiten van een hypotheek die bij je past.

Doe een veilige schatting

Als je zelf je hypotheek wilt berekenen, zorg er dan voor dat je je salarisstrook bij de hand hebt. Je jaaropgave is nog beter; daar staan namelijk alle bedragen op. Wil je de hypotheek afsluiten op jouw salaris én dat van je partner? Zorg dan dat je beide stroken of opgaven bij de hand hebt.

Neem het (eventueel gecombineerde) jaarlijkse brutoloon en doe dat maal vier. Dat is het bedrag dat je bij de meeste banken sowieso kunt lenen. Heb je (veel) eigen spaargeld, overwaarde op je huidige huis of een salarisverhoging in het vooruitzicht? Dan kun je die bedragen optellen bij het te lenen bedrag.

Soms staat de bank toe dat je daar bovendien nog wat extra voor mag lenen. Als je bijvoorbeeld 100.000 euro kunt lenen en je hebt zelf 30.000 aan spaargeld, dan bieden veel banken je de mogelijkheid om 150.000 te lenen.

Meer lenen?

Eerder konden mensen 4,5 tot 5 keer hun bruto jaarsalaris lenen. Soms zelfs 6 keer. Dat lukt nu vaak alleen nog in uitzonderlijke gevallen. Heb je dat nodig, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een garantstelling van ouders of veel eigen geld dat je in het huis steekt. Houd er echter ook rekening mee dat zo'n groot bedrag lenen een flink risico met zich meebrengt.

Hogere maandlasten

Wie vanaf 2013 een hypotheek afsluit, zal rekening moeten houden met hogere maandlasten. De aflossingsvrije hypotheek zal namelijk verdwijnen. Wil je zelf je hypotheek berekenen en de bijbehorende maandlasten, houd daar dan rekening mee. Dit betekent ook dat de hypotheekrenteaftrek daalt; op andere hypotheekvormen wordt wél afgelost, waardoor de rente steeds verder daalt en de aftrek dus ook.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021