Excite

Zo kun je zelf pensioen opbouwen

Het rommelt in de financiële wereld. Pensioenfondsen en overheden hebben het zwaar. Daarom kun je misschien beter voor later zelf een pensioen opbouwen. Je kunt daarvoor natuurlijk sparen en beleggen. Het is ook mogelijk om te zorgen dat je blijvende inkomsten hebt. Je pensioen kan namelijk ook uit andere bronnen komen dan een spaarrekening, belegging- of pensioenfonds.

Een pensioen maar dan anders

Voor iedereen die aan zelf pensioen opbouwen denkt, is het natuurlijk verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur. Het kan zijn dat het in jouw financiële situatie het gunstigste is om te sparen. Of misschien heb je een erfenis die je tegen een aantrekkelijk rentetarief kan parkeren op een bankrekening.

Is je financiële situatie goed, dan zou je kunnen gaan beleggen. En als je er verstand van hebt en wat geld over, dan kun je natuurlijk zelf in aandelen en obligaties gaan handelen. Is het toch geen gesneden koek voor je, laat dan het beleggen over aan de experts en beleg je geld via beleggingsfondsen.

Maar heb je niet zoveel vertrouwen in financiële producten, dan kun je misschien ook op een andere manier zelf een pensioen opbouwen. Heb je misschien een talent? Kun je bijvoorbeeld schrijven? Steek dan je tijd en energie in het schrijven van boeken of e-books. Heb je succes dan kun je van je oeuvre blijvende inkomsten hebben.

Hetzelfde geldt voor fotografen en mensen die graag video's maken. Voor fotografen is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om hun foto's te koop aan te bieden op grote fotostocksites. Zo kun je op eenvoudige wijze toch een extra inkomen creëren waar je op latere leeftijd ook nog wat aan hebt. Op Youtube kunnen filmers die hoge bezoekersaantallen halen met hun filmpjes goed verdienen met advertenties. Het is dus de moeite waard om daar nu tijd en energie in te steken en goed te worden in schrijven, fotograferen en/of filmen.

Begin een eigen zaak of website

Zelf pensioen opbouwen, kun je ook doen door iets te creëren wat je later voor veel geld kunt verkopen. Denk bijvoorbeeld aan een goed lopende website. Of aan een onderneming. Ook kun je misschien investeren in vakantiehuisjes. Zo heb je nu al extra inkomsten en bouw je een kapitaal voor later op.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019