Excite

Zelf sparen voor pensioen pure noodzaak

Zelf sparen voor je pensioen? Dat is geen overbodige luxe, maar pure noodzaak. In de huidige situatie wordt het pensioen onbetaalbaar. Hoe doen we aan pensioensparen en wat is de beste en meest renderende manier om zelf te sparen voor je pensioen?

Heeft iedereen recht op een AOW-uitkering?

In principe heeft iedere Nederlander vanaf 65 jaar recht op een AOW-uitkering, maar dat is niet vanzelfsprekend. Tussen je 15 de en 65ste bouw je jaarlijks 2% AOW-kapitaal op. Nederlanders die ooit in het buitenland woonden of werkten, bouwen géén AOW op en kunnen zo met een AOW-gat worden geconfronteerd.

Zelf sparen voor je pensioen is niet verplicht

Een aanvullend pensioen is een periodieke uitkering waar je zelf spaart. Dat moet je verlies aan inkomsten bij ouderdoms-, nabestaanden- of arbeidsongeschiktheidspensioen compenseren. Je bouwt een volledig pensioen op tussen je 25e en 65e. Dat wordt berekend op 70 procent van je gemiddelde loon over heel je loopbaan. Zelf sparen voor je pensioen is niet verplicht, wél noodzakelijk.

Hoe zelf sparen voor je pensioen?

Sommige vormen van pensioensparen zijn fiscaal aftrekbaar. Met banksparen stort je geregeld geld op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening. Het gespaarde kapitaal zal de bank in termijnen uitbetalen tijdens je pensioen.

Zelf sparen voor je pensioen met spaarloonregeling

Zelf sparen voor je pensioen kan ook via een spaarloonrekening, waarmee je belastingvrij een deel van je bruto loon opzij zet voor later. Dit geld stort je op een aparte rekening op jouw naam. Het gespaarde geld blijft maximaal vier jaar op deze rekening.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020