Excite

Ziektekostenverzekering vanaf 18 jaar: hoe zit het?

Je ziektekostenverzekering vanaf 18 jaar is anders dan de ziektekostenverzekering die je daarvoor had. Misschien niet qua dekking, maar wel voor wat betreft het financiële aspect. Tot je 18e ben je namelijk verzekerd via de polis van je ouders en hoeft er niets extra's voor je te worden betaald. Zelfs niet als je dan al op kamers woont. Vanaf je 18e gaat dat helemaal veranderen en zul je zelf iets moeten regelen.

Kijken naar korting

Als je je ziektekostenverzekering vanaf 18 jaar zelf moet regelen, bestaat de kans dat je ouders ook willen dat je die zelf betaalt. De premie is niet mals en het is daarom aan te raden om te kijken of je ergens korting kunt krijgen. Als je ouders een collectiviteitskorting krijgen, dan kun jij die vaak ook krijgen. Als je studeert kun je een extra korting krijgen en als je bij een bedrijf werkt, dan kun je daar misschien wel zelf in aanmerking komen voor een collectiviteitskorting. Hoewel het niet om tientjes in de maand gaat, kan het op jaarbasis toch genoeg opleveren om een avondje extra uit te gaan. Vergeet ook niet te onderzoeken of je zorgtoeslag krijgt. Als je namelijk voldoet aan de voorwaarden, kun je van de Belastingdienst een kleine tegemoetkoming krijgen. Die krijg je bijvoorbeeld als je zelf niet zoveel verdient.

Wat kies je

Een andere manier om invloed uit te oefenen op je premie, is goed kijken wat je precies nodig hebt. Een basisverzekering is verplicht, maar het is ook mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Weeg de kosten en baten hiervoor zorgvuldig af.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021